Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravotník v Paříži resuscitoval muže. Na hrudníku našel detonátor atentátníka

Autor: zst - 
21. listopadu 2015
13:35

Jedním z míst, kde atentátníci 13. listopadu v Paříži zaútočili, byla kavárna Voltaire. Útočníkovi, později identifikovanému jako Brahim Abdeslam, ale selhalo výbušné zařízení připevněné na těle a návštěvníci kavárny tak měli velké štěstí. Nikoho kromě sebe útočník sedící na terase nezabil. Na večeři zašel ten večer také zdravotník z pařížské nemocnice David. Jeho příběh přinesla agentura Reuters.

Během chaosu, který nastal po útoku na terase kavárny Voltaire, uviděl David, povoláním zdravotník, na terase nedaleko od sebe několik zraněných. Mimo jiné se vrhl na pomoc muži, který ležel mezi převrácenými židlemi a stoly. Nebyl na první pohled nijak vážně zraněn, vypadal, že je jen v bezvědomí. Zdravotník neváhal a začal ho oživovat.

Když ale David roztrhl muži tričko, uvědomil si, že to, co považoval za výbuch plynu, bylo ve skutečnosti něco mnohem horšího. „Byly tam dráty – bílý, černý, červený a oranžový. Čtyři různé barvy. V tu chvíli jsem si uvědomil, že to je sebevražedný atentátník,“ řekl David tiskové agentuře.

Podívejte se na video:

Video  Zdravotník z pařížské nemocnice, David, resuscitoval sebevražedného atentátníka.  - Reuters
Video se připravuje ...

Muž v bezvědomí byl Brahim Abdeslam, jeden z útočníků, který se podílel na vraždění v Paříži 13. listopadu. Abdeslam ale selhal, v kavárně kromě něj nikdo nezemřel.

„První drát, který jsem uviděl, byl ten červený. To byl asi detonátor, na jeho konci něco bylo,“ popisuje David útočníkovu bombu. Ve chvíli, kdy Davidovi došlo, že zachraňuje muže, který ho chtěl zabít, dorazili na místo hasiči. Jednomu z nich David prozradil, co objevil. Jednotka přikázala místo evakuovat.

Šestačtyřicetiletý David pracuje v pařížské nemocnici a bydlí nedaleko kavárny Voltaire, kam v pátek 13. zašel na večeři s přáteli. Bomba explodovala, když jim servírka přinesla jídlo. „Byl tam ihned požár a hodně prachu. Hned jsem si řekl, že to je topení. Řval jsem, ať uzavřou přívod plynu. Vypukla panika, lidé začali utíkat ven. Vyšel jsem z jídelny na terasu,“ vypráví David.

Nejdříve prý pomohl jedné ženě, poté mladému muži, který ležel na stole. Byl při vědomí ale krvácel. Teprve pak se dostal k Abdeslamovi. „Až do té chvíle jsem netušil, že je to atentátník, vypadal jako jakýkoliv jiný návštěvník. Říkal jsem si, že je určitě po tom výbuchu plynu zraněný,“ poznamenal francouzský zdravotník.

Podle Davida Abdeslam na terase už nějakou dobu seděl, než se odpálil. „Měl velkou ránu na boku, asi 30 centimetrů,“ dodal muž, který na hrozivou zkušenost zřejmě nikdy nezapomene. Jeden z policistů mu následně řekl, že bomba atentátníkovi zcela nevybuchla.

„Později jsem si uvědomil, že když jsem ho položil na podlahu a resuscitoval, tedy velmi silně mačkal, mohl jsem být také po smrti,“ uvažuje David, který mohl nevědomky odpálit zbytek výbušniny na Abdeslamově těle.

maara666. ( 21. listopadu 2015 17:00 )

Ten zdravotník vypadá taky jako nějakej muslim. Určitě viděl zraněného muslima, tak mu začal pomáhat a zranění běloši ho vůbec nezajímali..

prycsnima ( 21. listopadu 2015 14:46 )

Ta němkyně Adolfka je určitě taky spojenkyně isis.krysa zrádná.

realistaii ( 21. listopadu 2015 14:14 )

ti kteří je cvičí a vyzbrojují si říkají američtí poradci , na Ukrajině cvičí neonacistické jednotky oligarchů a teroristické organizace SBU řízené CIA, další američtí poradci působí v 'Sýrii u teroristů bojujících proti legitimní vládě Západ stvořil Islámský stát zcela záměrně. V této zprávě americké vlády je jednoznačný důkaz http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zapad-stvoril-Islamsky-stat-zcela-zamerne-V-tet o-zprave-americke-vlady-je-jednoznacny-dukaz-381139 Podle zpráv, které kolovaly už dříve, Izrael pomáhal radikálním bojovníkům ze skupiny Al-Nusra. http://www.novarepublika.cz/2015/06/izrael-oficialne-priznal-pomoc-syrskym.html teroristické režimy podporují alkajdu usa terorista CIA masový vrah placený USA 6. října 1976 dal bombu do letadla s Kubánskými dětmi zemřelo 73 lidí , http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/trudny-konec-slavneho-lovce-kubanskeho-diktatora-fi dela-castra_192977.html?showTab=nejctenejsi-3 Na objednávku agentů USA kšeftoval s drogami a sháněl ilegálně zbraně pro antisandinovské "contras" v Nikaragui. USA vyzbrojují islámské teroristy alkajdy ,sami to přiznávají jen jim říkají umírnění islamisté ( usámovi říkali bojovníci za svobodu ) http://www.denik.cz/ze_sveta/tajna-mise-cia-na-vyzbrojeni-syrskych-rebelu-se-nevydarila-20150201.h tml Munice na příděl,Výplaty v hotovosti alkajdě Klíčové video s bývalým členem Al-Káidy. Nabeel Naiem odhaluje spojenectví USA s ISIS http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/5311-klicove-video-s-byvalym-clenem-al-kaidy-nabeel-naiem-o dhaluje-spojenectvi-usa-s-isis Příslušník americké tajné služby: „Každý teroristický útok na USA byl nafingovaný.“vládou usa http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6064-prislusnik-americke-tajne-sluzby-kazdy-teroristicky-utok-n a-usa-byl-nafingovany ISIL: Made in Langley Islámský stát Iráku a Levantu (ISIL), či „Daesh“, jak je znám v arabštině, či ISIS – Islámský stát Iráku a al-Sahm – což je výraz preferovan

Zobrazit celou diskusi