Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie našla arzenál zbraní. Po Paříži byl dalším cílem teroristů Brusel

Autor: ČTK, kal - 
21. listopadu 2015
12:20

Při domovních prohlídkách na bruselském předměstí Molenbeek našli policisté arzenál zbraní. Nález mohl být důvodem k vyhlášení nejvyššího stupně hrozby teroristického útoku v Bruselu. Belgický premiér Charles Michel uvedl, že k rozhodnutí vedly zcela přesné informace, že by v metropoli mohl být spáchán podobný útok, jaký se stal v Paříži. Dřívější informace médií o nálezu výbušnin a sebevražedných pásů ale prokurátor vyvrátil.

Na celý den je uzavřeno metro a nejezdí ani část tramvají, zavřená jsou muzea i výstavy. Podle fotografií centrum Bruselu připomíná vojenskou pevnost. Předseda vlády po zasedání bezpečnostní rady státu uvedl, že panují obavy, že „by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok... možná na několika místech“.

„Vyzýváme veřejnost, aby nepropadala panice a zůstala klidná. Přijali jsme opatření, která jsou nezbytná,“
dodal.

Policie a vojáci v ulicích i před úřady EU

V sobotu byly v Bruselu na důležitých místech rozmístěny těžce vyzbrojené policejní a vojenské hlídky. Střeženy jsou rovněž instituce EU, které v belgické metropoli sídlí.

Koordinační analytické centrum OCAM při belgickém ministerstvu vnitra rozhodlo o vyhlášení čtvrtého, nejvyššího stupně nebezpečí, které představuje „vážné až bezprostřední“ ohrožení, po „novém zhodnocení situace“. Třetí stupeň, který odpovídá „možnému až pravděpodobnému“ ohrožení, platí pro zbytek země.

Svatba, která před polednem vyšla z budovy radnice na historickém bruselském Grande Place, se vyfotila hned vedle moderního obrněného vozidla belgické armády Svatba, která před polednem vyšla z budovy radnice na historickém bruselském Grande Place, se vyfotila hned vedle moderního obrněného vozidla belgické armády | ČTK

Opatření následuje několik hodin poté, co byl obviněn z terorismu třetí člověk zadržený v Belgii v souvislosti s krvavými útoky, které se odehrály před týdnem v Paříži a které si vyžádaly 130 obětí na životech. Vyšetřování ukázalo, že atentáty měly vazbu i na síť islámských extremistů v Belgii.

Policie rovněž intenzivně pátrá po Salahu Abdeslamovi, který se na teroristických útocích údajně rovněž podílel a zřejmě se po nich vrátil do Bruselu. Policie ho prý cestou zastavila, ale nezadržela. Kvůli nebezpečí, které tento muž představuje, už bylo zrušeno přátelské fotbalové utkání mezi Belgií a Španělskem. Ligové fotbalové zápasy mají být nakonec odehrány.

Úřad vyzval obyvatele belgického hlavního města, aby se vyhýbali „místům s vysokou koncentrací lidí“, zejména „koncertům, významným událostem, vlakovým nádražím a letištím, hromadné dopravě a přeplněným nákupním střediskům“.

OCAM rovněž vyzvalo obyvatele, aby ozbrojeným složkám usnadňovali bezpečnostní kontroly.

Naposledy byl nejvyšší stupeň pohotovosti vyhlášen na celém území Belgie od prosince 2007 do ledna 2008, a to poté co policie zadržela 14 osob, které měly v plánu vysvobodit vězněného teroristu. Kvůli opatření byly například omezeny silvestrovské oslavy. Brusel byl tehdy ochuzen o tradiční ohňostroj.

Podívejte se na fotky z města plného vojáků:

danyhhh ( 21. listopadu 2015 21:16 )

 arzenál zbraní 2 praky a luk.

smeagol ( 21. listopadu 2015 19:44 )

Takova typicka belgicka svatba :o)

1pravda1 ( 21. listopadu 2015 17:51 )

Dobře si vzpomínám, že když se tady v létě valily bez registrace tisíce migrantů, tak představitelé EU dělali mrtvé brouky protože měli DOVOLENOU a ani se nesešli kvůli takové hrozbě jako jsou uprchlíci v schengenském prostoru. To je tedy fakt doporučení, nescházet se už před Vánoci na kulturních akcích, na trzích, v obchodních domech atd. Tak vám děkujeme, že jste za ty prachy zaspali a nás ohrozili. Včera v Čt byla sluníčkářka Tvarůžková naprosto vyděšená po osmé hodině večer, když jí host řekl jasně - v mešitách se vyzývá k nenávisti k židům, bezvěrcům a křesťanům, ona řekla ve všech a on, no tam, kde jsem byl v zahraničí tak ve všech, rychle ukončila rozhovor.

jezibababa ( 21. listopadu 2015 15:30 )

Ti, která sem budou nadirigováni od EÚ, ti budou určitě jiní. Sobotka jim zajistil výuku jazyka a naší kultury. Je smutné, když v zemi je 90% obyvatel, kteří jsou chytřejší než premiér.

newworldorder ( 21. listopadu 2015 14:55 )

Medialní masáž. Když žabu dame do vrouci vody žába vyskočí.Ale když budem postupně přidávat plaminek ,žába se uvaří.. Takhle nám lžou i o 11.9.2001.

Zobrazit celou diskusi