Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francie pod hrozbou terorismu: Police tu zabránila pěti útokům

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
15:40

Francouzská policie od krvavých lednových útoků tří islamistů v Paříži zmařila pět atentátů, které v posledních měsících chystali teroristé ve Francii. Oznámil to dnes francouzský premiér Manuel Valls a současně vyzval ke zvýšené ostražitosti, protože Francie podle něj nadále čelí teroristickým hrozbám.

"Hrozba nebyla nikdy tak velká. V naší historii jsme s tímto druhem terorismu nikdy neměli co do činění. Terčem je celá Francie za to, jaká je, tedy svobodná země, velká demokracie, které záleží na svobodách a toleranci. Proto musíme vést proti terorismu válku," prohlásil Valls v rozhlasové stanici France Inter. 

Mezi pěti chystanými atentáty, kterým se podařilo zabránit, je i ten, jehož terčem měl o víkendu zřejmě být nejméně jeden kostel v obci Villejuif na jižním předměstí Paříže, uvedl premiér. Policisté v této souvislosti zatkli 24letého Alžířana, který se nechtěně střelil do nohy, a upozornil tak na sebe policii. Byl napojen na jednoho islamistu v Sýrii, který mu asi dal pokyn k útoku, upřesnil Valls. 

Agentura AP poznamenala, že náhodně zadržený Alžířan, který léta žil a studoval výpočetní techniku v Paříži, byl od loňska na seznamu podezřelých osob, přesto si dokázal pořídit více střelných zbraní a chystat atentát. Podle vyšetřovatelů také nedávno nejspíš zavraždil jednu ženu. Tajné služby se o něj začaly zajímat v roce 2014 poté, co prý zvažoval cestu do Sýrie s cílem pomáhat bojovníkům Islámského státu. 

Podle premiéra jsou nyní v Sýrii stovky Francouzů a dalších obyvatel Francie, kteří se tam nejspíš radikalizují a stanou se pro Francii hrozbou. 

Místní média dnes uvedla, že zatčený Alžířan se jmenuje Sid Ahmad Ghlam a je "nadšeným islamistou". Ani po čtyřech dnech výslechů neposkytl žádné užitečné informace; nejprve si různě vymýšlel a poté přestal s vyšetřovateli spolupracovat. Policie se domnívá, že měl nejméně dva komplice. Zároveň je přesvědčena, že mladík vzhledem ke své povaze by nebyl s to sám střílet do lidí u kostela či kostelů některou z automatických pušek, které se u něj našly. 

Mladík se podle vyšetřovatelů bál jednat. "Necítím se připraven," svěřil se prý v sobotu několikrát na Facebooku a v krátkých textových zprávách dosud neznámému adresátovi. Druhou osobou, po níž policie pátrá, je člověk, který mladému Alžířanovi posílal SMS zprávami instrukce, například kde najde klíčky od přistaveného auta se zbraněmi. Vyšetřovatelé také zadrželi a vyslýchají údajnou Ghlamovu přítelkyni. 

pekaaaros ( 23. dubna 2015 18:34 )

Všechny, kterým je znemožněn atentát, okamžitě popravit gilotinou na Náměstí Svornosti . Oni se musí bát. Ne že se budem bát my. Tohle je válka strachu. Oni ho umí nahnat líp. My hůř. Protože oni jsou draví a brutální. Válka je hnusná a vyhraje ji dravější a brutálnější.

308win ( 23. dubna 2015 16:09 )

Vyhodit z Evropy a při pokusu se vrátit ihned popravit.

Zobrazit celou diskusi