Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Charlie Hebdo žije dál: Na časopis se stály fronty! Zesměšňuje opět Mohameda?

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2015
09:15

Jeho redakci vystříleli bratři-teroristé. Satirický časopis Charlie Hebdo přesto týden po masakru vyšel. S karikaturou Mohameda na obalu, o které se horlivě diskutuje, zda Proroka opět zesměšňuje. Na mnoha místech ve Francii bylo nové číslo již kolem osmé hodiny ranní vyprodané! A u trafik se stály dlouhé fronty.

Namísto obvyklých 60 000 výtisků vyšel dnes Charlie Hebdo v třímilionovém nákladu. Na titulní straně je pod slovy „Vše odpuštěno“ plačící prorok Mohamed držící nápis Je suis Charlie (Já jsem Charlie). Tato krátká věta se za poslední týden stala symbolem solidarity s oběťmi teroristů. Část muslimského světa to však odsuzuje a označuje za provokaci. Obálka časopisu pak vyvolala reakce i jinde ve světě.

V USA váhají. List The New York Times upozornil, že tamní média stojí před rozhodnutím: přetisknout nebo nepřetisknout kreslený obrázek z titulní strany nového čísla Charlie Hebdo. Panují obavy z pokračování teroru, tentokrát za Atlantikem.

Mnozí obrázek plačícího Mohameda z titulní strany vnímají jako smířlivé gesto redaktorů Charlie Hebdo po krveprolití pařížského útoku. Jiní ale uvádějí, že obálka pokračuje v tradici listu záměrně urážet muslimy zobrazováním jejich Proroka, což mnozí věřící muslimové pokládají za rouhačství.

Karikatura jako mužské genitálie?

Opatrní jsou i ve Velké Británii, kterou teroristé z Islámského státu označili za další cíl. Britský deník The Guardian novou karikaturu zveřejnil v tištěné i online verzi. Na internetu nicméně čtenáře varuje, že článek obsahuje „přetisk titulní strany, jež může některým připadat urážlivá“.

K diskusím kolem nové karikatury proroka Mohameda se navíc přidružil názor části online komentátorů, podle nichž jsou na obrázku – pokud se otočí vzhůru nohama – k vidění mužské genitálie. Novinář Charlie Hebdo Laurent Léger ale názor, že na obrázku je jedno nebo dokonce dvojí vyobrazení mužských pohlavních orgánů, odmítá. „Lidé vidí to, co chtějí vidět,“ řekl. „Ale kreslený obrázek je kreslený obrázek. Není to fotografie. Kdo může říct, jak Mohamed vypadá? Já ho nikdy neviděl,“ dodal.

japos22 ( 14. ledna 2015 21:42 )

- a o tom to je - lidem se dá nabulíkovat už všechno - a vrah fašoun Porošenko je tam opravdu stylovej

ruudazvostravy ( 14. ledna 2015 17:59 )

Čárli Hepdo to sou akonrát samej Jůde,kerí potřebujou pořádnej világoš,abi nestačyly utírat bopki u pr*dele,ko*koti yngoustoví.

japos22 ( 14. ledna 2015 15:35 )

Jo, někteří se stavěli do fronty, jen že tam byla - asi něco přivezli

japos22 ( 14. ledna 2015 15:28 )

Je to cynické, ale radikálové už píší nový seznam - já jen aby se pak všichni strašně nedivili

zaviracispendlik ( 14. ledna 2015 13:33 )

Květy byly pod pultem

Zobrazit celou diskusi