Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„ISIS je pralinka, ne teroristé!“ Čokoládovna se bojkotu bránila marně

  • Autor: všm - 
    21. 11. 2015
    07:00

    Pojmenovat svoji dceru Isis vypadalo před pár lety jako hezký nápad. Stejně jako nazvat po egyptské bohyni svůj obchod. Teď už se to ale kvůli islámským hrdlořezům z ISIS jako tak dobrá myšlenka nezdá. Lidé s tímto křestním jménem jsou blokováni na sociálních sítích, krámkům vandalové ničí cedule i výlohy. „ISIS je pro nás pralinka. Kdybychom věděli, že to jsou i teroristé, nikdy bychom nás tak nepojmenovali. Kazí to obchody,“ uvedla například belgická čokoládovna.

  • 1.Krásné jméno pro holčičku?

    Isis je krásné jméno pro dívku, ale trochu nepraktické Isis je krásné jméno pro dívku, ale trochu nepraktické | twitter.com

    Mladá inženýrka Isis Anchalee ze San Francisca až donedávna žádné větší problémy se svým jménem neměla. To se ale změnilo spolu s pařížskými útoky, které má na svědomí Islámský stát. Ten si naneštěstí říká rovněž ISIS (Islámský stát Iráku a Sýrie). Dívka tak jednoho rána zjistila, že se na svůj účet na Facebooku nepřihlásí. Zablokovali ji, protože si mysleli, že je teroristka nebo alespoň tuto organizaci podporuje. Facebook ji nechtěl účet odblokovat ani po zaslání fotky pasu. 


    „Ne, nemám opravdu v plánu si měnit jméno. Co vás to sakra napadá, lidi,“ reagovala dívka podrážděně na rady přátel na Twitteru, ať si změní jméno (minimálně) účtu.

    Na toto téma byla dokonce vytvořena celá petice. V ní ženy apelují na média, ať radikálům přestanou říkat ISIS, že to špiní všechny dívky takto pojmenované.

  • 2.Knihy pro teroristy

    Není ISIS jako ISIS. Není ISIS jako ISIS. | Reprofoto TheDenverChannel.com

    Knihkupectví a dárkový obchod v jednom funguje v americkém Denveru už tři desítky let. Poslední dobou se ale majitelé musí potýkat s vyhrůžkami a vandalismem. O víkendu, který následoval po pařížských útocích, jim někdo rozbil kamenem vývěsní ceduli. Některé místní obyvatele totiž rozčiluje název krámku – ISIS. Podobný útok ale nezažilo knihkupectví poprvé. Jen za poslední měsíce se odehrály tři podobné případy.


    Jméno samozřejmě není odvozeno od teroristů, ale od egyptské bohyně, která má reprezentovat ženy, uzdravování a magii. V krámku se prodává řada esoterických věcí, proto ho majitelé pojmenovali právě takto. 


    Majitelka Karen Charboneau-Harrison doufá, že se v médiích začne Islámský stát pojmenovávat nějak jinak. Se svojí brutální ideologií prý jen haní bohyni ISIS.  

  • 3.Za neúspěchem stojí ISIS

    Dětské divadlo ISIS. (ilustrace) Dětské divadlo ISIS. (ilustrace) | Shutterstock.com

    Podobně nešťastnému osudu se chtělo vyhnout i finské dětské divadlo. Z Isis se tak raději přejmenovalo na Osiris. 

     

    „Bohyně Isis zpívala, plakala a tančila, aby přivedla svého muže Osirise k životu. Tak jsme se přejmenovali na Osiris,“ uvedla pro místní deník zástupkyně společnosti. 

     

    Podle umělecké ředitelky Liisa Isotalo to bylo právě jméno, které mohlo za neúspěch souboru. „Podvědomě to ovlivňovalo rodiče,“ domnívala se. Informace, jestli se jim po přejmenování opravdu zvedly tržby, nejsou známy. 

  • 4.Je to pralinka, ne terorista!

    Pralinky ISIS Pralinky ISIS | ISIS

    Belgický výrobce čokolády vyráběl od roku 1923 své pochutiny pod jménem Italo Suisse. To se ovšem poněkud nešťastně v roce 2013 rozhodl změnit na Isis. A teď může jméno měnit zase.


    „Vybrali jsme si jméno Isis pro naše pralinky. Kdybychom věděli, že to je jméno teroristické organizace, tak bychom to nikdy neudělali. Spotřebitelé s tím mají negativní asociace a zahraniční turisté dokonce odmítli čokoládu kupovat,“ posteskl si pro Reuters zoufalý majitel obchodu.

  • 5.Miminka z ISIS kliniky

    Reprodukční klinika mění název. Reprodukční klinika mění název. | RCC

    Islámský stát sdílel své jméno také s kanadskou reprodukční klinikou „ISIS Regional Fertility Clinic“. I ta se ale rozhodla pojmenování změnit. 

     

    „Vybrali jsme si jméno ISIS  v roce 1999 při otevření. Podle egyptské bohyně, která měla reprezentovat nebe, přírodu a plodnost. Tenkrát se to jevilo jako dobrý nápad, teď už to neplatí,“ okomentoval to doktor Mathias Gysler z kliniky.

  • 6.Místo krásy a ženství teroristé

    Salon před a po změně Salon před a po změně | Reddit.com

    Nešťastné jméno si zvolila i majitelka masážního salonu ve Virginii. Stejně jako ostatní pojmenovala obchod podle egyptské bohyně, doufala prý, že to bude lidem asociovat krásu a ženskost. Neasociovalo. 

     

    Majitelka Sami Harvey investovala podle svých slov do reklamy zbytečně 10 tisíc dolarů. A teď může částku na marketingové kampaně vynaložit znovu. „Dokud sami neinvestujete do obchodu, tak si neumíte představit, kolik to stojí. Reklamy, branding, právnické poplatky, daně… a tak dále a tak dále,“ uvedla.

  • 7.Léky pod „špatnou“ značkou

    Farmaceutická firma Farmaceutická firma | Isis pharmaceuticals

    Farmaceutická firma Isis po pařížských útocích rovněž zvažuje, že změní své jméno. Na rozdíl od mnohých to ale není z důvodu, že by na ni nějak tlačilo okolí. „Až dosud jsme s tím neměli problém. Ale hodně z nás bylo hluboce zasaženo tragédií v Paříži, několik našich kolegů jsou rodilí Francouzi, nechceme mít tuto asociaci,“ vyjádřil se pro CBS mluvčí Wade Walke.

majojo ( 21. listopadu 2015 18:11 )

Nebyla náhodou Isis nějaká staroegyptská bohyně, Šťourové? A co si zjistit, kdy vznikl tenhle název a kdy tzv. islámský stát? Na blití je, že zrovna téhle situace využijí konkurenti k likvidaci protivníka.

Zobrazit celou diskusi