Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Teroristy v Evropě podceňujeme.“ Český expert radí Kurdům v boji s ISIS

Autor: Zuzana Štíchová - 
21. listopadu 2015
05:00

Před několika dny se bývalý armádní velitel Lumír Němec vrátil ze Sýrie, kam ho pozvali kurdští bojovníci. Kurdům, kteří denně čelí Islámskému státu, radil nejen s taktikou, ale také s dalším výcvikem. Islamisté se totiž v oblasti Rojavy na severu a severovýchodě Sýrie přestali chovat jako ofenzivní armáda a začínají využívat sebevražedné atentátníky. I Kurdové proto musí změnit způsob boje, prozradil Němec ve Studiu Blesk.

Lumír Němec cvičil mimo jiné dvojici Britů, kteří se do bojů s Islámským státem, neboli Daesh, v Sýrii přímo zapojili. Jak se k takové možnosti stavějí Češi? Jakou taktiku Kurdové proti IS používají a co říkají na to, že proti nim pod vlajkou ISIS bojuje odhadem až 30 tisíc Evropanů?

Podívejte se na video:

Video Studio Blesk – Lumír Němec - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Situace na území, které je pod kontrolou Islámského státu, je velmi nebezpečná, protože islamisté dneska mění taktiku. Už nepůsobí ofenzivně, ale jsou zakopáni na svých pozicích, vytvářejí minová pole, snaží se vytvářet výbušné nástrahy. A jejich taktikou je vysílání sebevražedných atentátníků právě na území Rojava,“ vypráví o situaci v Sýrii bývalý armádní velitel Lumír Němec.

V boji s Islámským státem jsou v poslední době Kurdové na severu Sýrie poměrně úspěšní. Islamisty zatlačili zhruba o sto kilometrů. „První město, které jsem navštívil, bylo Ramalláh. Máte chvíli dojem, že je to druhá světová válka, protože okolo jsou zákopy, ploty a ukazovali mi, že před rokem byla pozice Al Nasra, což je syrská odnož al-Káidy, asi kilometr od těch hranic. Dneska to vyčistili o sto kilometrů dál. Kurdové se snaží ty jednotky islamistů tlačit dál a dál,“ popisuje dříve také elitní policista a člen Útvaru rychlého nasazení.

Sami obyvatelé Sýrie prý extremistům z teroristického hnutí nemohou přijít na jméno. „Oni je nazývají zrůdami a vnímají je jako zabijáky, kteří likvidují další lidi. A myslí si, že tu situaci v Evropě hodně podceňujeme,“ řekl Němec ve Studiu Blesk.

villi ( 21. listopadu 2015 10:35 )

ISLÁMISTÉ,PRAHA VOLÁ URYCHLENĚ V NOCI O POMOC !!!

mrdlafka ( 21. listopadu 2015 08:16 )

včera v TV to deklarovala europoslankyně Šojdrová, kromě špinění prezidenta dokázala jen to že stojí zcela stranou dění v Evropě

gabreta ( 21. listopadu 2015 07:43 )

Žes e situace v Evropě podceňuje, to krom blbých politiků a sluníčkářů ví úplně všichni!!

Zobrazit celou diskusi