Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trapas na Slovensku: Policisté si spletli českého spisovatele se špionem

Spisovatele Jana Němce zadržela na Slovensku policie. Mysleli si, že je špion.
Spisovatele Jana Němce zadržela na Slovensku policie. Mysleli si, že je špion.  (Autor: ČTK/Blesk.cz)
Autor: sou - 
23. listopadu 2015
18:50

Smskujete na mobilu poblíž izraelské ambasády? Tak to taky můžete skončit v poutech, alespoň na Slovensku. Přesvědčil se o tom i oceněný český autor Jan Němec. Tamní policie ho totiž právě kvůli psaní na mobilu považovala za špiona, domnívala se, že fotografoval garáže ambasády.

„Fico se na Slovensku chlubí, že sledují každého muslima. Před pár dny jsem to pocítil na vlastní kůži, muslim nemuslim,“ napsal na svém profilu na sociální síti spisovatel Jan Němec. Toho po nevinné procházce po ZOO v Bratislavě zadržela policie jako špiona.

Důvod byl ten, že se spisovatel ocitl v zakázané zóně v oblasti izraelské ambasády s mobilem v ruce. Do něj si přitom jen zapisoval myšlenky, které ho v ZOO napadly. Uprostřed věty, kde se ptal, jak by asi vypadaly výběhy lidí, kolem kterých by chodili například levharti, k němu přistoupil nějaký „ochmelka“ a zeptal se, co tam dělá.

„Nejdřív jsem mu nevěnoval moc pozornosti, protože jsem nechtěl, aby mi unikla formulace, ale nedal se odbýt. Řekl jsem tedy, že čekám na autobus a píšu sms. ‚Čekáte na autobus na parkovišti?‘ řekl. ‚Tam je zastávka,‘ ukázal jsem,“ pokračuje ve vyprávění Němec na svém facebookovém profilu. Neznámý ale vytáhl policejní odznak a chtěl vidět autorovy doklady.

Jenže ten u sebe měl jen tramvajenku. Po konstatování muže zákona „bůhví, kolik si jich takových dokážete vyrobit“, usoudil, že levharti budou muset počkat. Policista se nespokojil s tvrzením, že byl Němec v ZOO a opravdu ho nenapadlo si s sebou brát doklady.

Jako myš při předhození hadům

Muž ho zavedl do budovy k záchodkům a začal spisovatele „objíždět detektorem kovu“. Žádnou zbraň u něj nenašel. Mezitím na místo přijely i dvě policejní hlídky.

Spisovatel si povšiml, že kromě jmen softwarových firem, je na budově i malá izraelská vlajka. Optal se, co je to vlastně za budovu. Policisté mu ale odmítli poskytnout informace. Místo toho se začali ptát oni jeho.

Například na to, odkud je, odkud jsou jeho rodiče a proč je v Bratislavě. Když jim řekl, že je tam na tvůrčím stipendiu a že se snaží psát, tak přišla salva otázek na to, o čem píše a jestli podává informace o izraelské ambasádě. Velitel zásahu se ho také zeptal na jméno a rodné číslo.

Špion u izraelské ambasády

Jenže ani to nepřineslo rozuzlení celé situace. Spisovatele totiž policisté nenašli ve své databázi, a tak musel jet s nimi na služebnu. Po cestě se jeho totožnost pokusili ověřit ještě jednou

Nakonec se policisté domluvili, že pojedou s Němcem k němu domů, kde si občanský průkaz ponechal. Poslední dvojice policistů už celou věc prý brala velice sportovně. Celou cestu se ho vyptávali, kde se „v Brně dá zajít za holkama a kde se dělají dobré steaky“. „Nějak jsem z toho vybruslil, ani nepoznali, že jsem vegetarián. Doma jsem jim ukázal občanku, zažertovali, jestli tedy jsem napojen na IS, řekl jsem, že maximálně na IS Masarykovy univerzity, a tím to celé skončilo,“ dodal Němec.

jm51 ( 23. listopadu 2015 19:49 )

andorea ( 23. listopadu 2015 19:40 )

Jaký trapas proboha? Snad je v pořádku, že je policie ve střehu a k identifikaci jim nestačí tramvajenka! Měl s sebou nosit doklady, tak ať si nestěžuje.

Zobrazit celou diskusi