Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bruselský zátah se proměnil v kočičí ofenzívu! Lidé na Twitteru tak pomáhali v boji proti teroristům

Autor: ČTK, lm - 
23. listopadu 2015
17:25

Belgičané během protiteroristického zásahu v Bruselu zaplavili internetovou komunikační síť Twitter fotografiemi a krátkými videi koček. Nečekaně a s humorem tak od nedělního večera reagovali na výzvu policie nezveřejňovat podrobnosti o operaci, během níž bylo zatčeno nejméně 16 lidí.

 

Nedělní protiteroristický zátah si vynutil uzavření historického centra Bruselu, který byl už předtím ochromen bezpečnostními opatřeními v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži před více než týdnem.

I v tak vážné situaci se ale Belgičané osvědčili nadhledem a twitterový hashtag #BrusselsLockdown, který původně soustřeďoval tok textových i obrazových informací o protiteroristickém zásahu a policejních uzavírkách, se náhle proměnil v galerii domácích mazlíčků, kteří se podle tvrzení jejich majitelů tvářili podezíravě nebo vystrašeně.

Nevážné fotografie začaly na Twitteru naskakovat poté, co policie požádala média a veřejnost o zdrženlivost při zveřejňování detailů o operaci.

Kočičky byly zachyceny na často upravených a naaranžovaných snímcích a fotomontážích v nejrůznějších situacích. K vidění tak byli především ozbrojení kočičí hrdinové zasahující proti padouchům, celá elitní žíhaná zásahová jednotka nebo kočka listující v knize s názvem Umění vojenské strategie.

Uživatel @jaycelight na síť umístil fotografii dvou koček, které na sebe vzaly podobu bojových vznášedel z Hvězdných válek. Méně politicky korektní snímky zachycovaly stylizované kočky-teroristy zahalené do muslimských šátků.

„Myslím, že jsem během hodiny viděl víc legračních koček než za celý život,“ komentoval to expert na sociální sítě Mateusz Kukulka. U zrodu myšlenky podle něj stál kameraman nizozemské televize NOS Hugo Janssen, který zveřejnil fotografii svého kocoura. „Místo tweetů o policejní aktivitě v Bruselu sem dávám fotku naší kočky Mozarta,“ uvedl v popisku.

Belgické úřady reakci veřejnosti hodnotily kladně. „Federální prokurátor a policejní služby musejí poděkovat tisku a uživatelům sociálních sítí za to, že brali ohled na potřeby probíhající operace,“ prohlásil mluvčí prokuratury Eric Van Der Sypt.

Feline surreal: Belgians tweet cat photos for #BrusselsLockdown https://t.co/d1ME952hGd pic.twitter.com/VvwoLXQpTb

— Agence France-Presse (@AFP) 23. Listopad 2015

 

Policisté dnes uživatelům sociálních sítí poděkovali tematickým příspěvkem. „Pro kočky, které nám v noci pomohly... Poslužte si!“

andorea ( 23. listopadu 2015 18:46 )

Oceňuji vtipnou reakci policie s těma granulkama.

Zobrazit celou diskusi