Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejvyšší pohotovost v Bruselu trvá. Pařížský teror má čtvrtého obviněného

Autor: zst, ČTK - 
23. listopadu 2015
19:54

Ze 16 lidí zadržených během nedělní razie v belgickém hlavním městě policisté obvinili jednoho muže. Zbylých 15 propustili. Sdělila to prokuratura. Jde už o čtvrté obvinění v souvislosti s pařížskými teroristickými útoky. Zásahy jednotky provedly v Bruselu, Charleroi a v okolí Lutychu. Hledaný Salah Abdeslam, po němž policie pátrá kvůli údajnému zapojení do teroru v Paříži, mezi zadrženými není. V Bruselu platí už třetím dnem nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroru.

Školy a metro v belgické metropoli by se měly otevřít ve středu. Sdělil to podle agentur belgický premiér. Od soboty jsou v Bruselu zavřeny školy a v provozu není z bezpečnostních důvodů ani podzemní dráha.

O prodloužení nejvyššího stupně pohotovosti do úterý a předpokládaném zmírnění či odvolání ve středu dnes rozhodla bezpečnostní rada státu. Podle belgických médií bylo bezprecedentní opatření přijato poté, co vyšetřovatelé sdělili, že některé osoby žijící v Bruselu se přímo zapojily do přípravy a provedení teroristických útoků 13. listopadu v Paříži. Atentáty si vyžádaly 130 životů.

Belgická prokuratura dnes zároveň oznámila, že obvinila čtvrtou osobu v souvislosti s útoky v Paříži. Muž byl mezi 16 zadrženými v neděli, ostatních 15 ale bylo propuštěno, sdělili vyšetřovatelé.

Británie má na útoky připraveno 10 tisíc vojáků

Francie v pondělí dala v rámci boje proti terorismu najevo, že se chystá omezit například dostupnost předplacených bankovních karet, které umožňují vyzvedávat peníze z bankovních účtů anonymně. Více pravomocí získá také úřad pro boj s praním špinavých peněz (Tracfin).

V boji proti terorismu chce Francii pomoci i Británie. Prezident François Hollande a premiér David Cameron se shodli na posílení spolupráce a výměny informací mezi svými tajnými službami. Zdůraznili také nutnost zintenzivnit boj proti organizaci Islámský stát (IS); Londýn dá Francouzům k dispozici vojenskou základnu na Kypru. Cameron také usiluje o zapojení Británie i přímo do náletů na pozice Islámského státu v Sýrii. V roce 2013 mu letecké údery na syrský režim poslanci ale neschválili.

Cameron projevil obavy, že teroristické skupiny jako Islámský stát či Al-Káida se pokusí získat chemické, biologické a radioaktivní bojové prostředky. Parlamentu představil a zdůvodnil strategii obrany a národní bezpečnosti na příštích pět let. V případě velkého atentátu v Británii má být podle plánu připraveno ihned pomoci policii 10 000 vojáků. Podle vlády ale prvořadým terčem teroristů zůstávají civilní dopravní letadla.

Hollande v pondělí rovněž oznámil další zintenzivnění náletů na pozice IS v Sýrii i Iráku. Vůbec poprvé k nim francouzská letadla využila také letadlovou loď Charles de Gaulle, která ve středu vyplula ze základny v jihofrancouzském Toulonu.

Teroristické útoky v Paříži by podle šéfa německého strojírenského koncernu Siemens Joea Kaesera mohly mít negativní dopad na investice. Zvýšená politická rizika v Evropě podle něj totiž posilují obavy ze zpomalení růstu celé světové ekonomiky.

jarekshark ( 23. listopadu 2015 23:40 )

Jo to bude v Praze taky,prazdne ulice a vojaci,zensky v burkach,vubec se na to netesim

moiaza ( 23. listopadu 2015 23:06 )

 Kam ten svět spěje? Co nás čeká Ve Francii mrtví, v Bruselu téměř stanné právo, Praha se bojí, v ostatních státech panuje strach. Kam nás dostala EU v čele s německým Hitlerem v sukni? Kdo způsobil invazi islámistů do Evropy? Nebyl to náš věrný bratr USA? Kam jsme se to nechali vmanévrovat? V komunismu jsme se měli špatně. Nebyly banány, mandarinky, jízdní kola a pod. V Havloidním kapitalismu máme plné obchody. Avšak Evropu obchází strach. Strach z války, vražd, atentátu. Raději bych se obešel bez banánu.

gabreta ( 23. listopadu 2015 22:14 )

Že by těm blbečkům v čele s německou kravkou a Hollandem začalo docházet, co způsobili??

Zobrazit celou diskusi