Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští pašeráci obchodovali s lidmi. Velela jim žena, tvrdí Belgičané

Jedním z mozků pašeráckého gangu byla Češka. Mohlo jít i o obchodování s lidmi.(Ilustrační foto)
Jedním z mozků pašeráckého gangu byla Češka. Mohlo jít i o obchodování s lidmi.(Ilustrační foto)  (Autor: krimi-plzen.cz)
Autor: sou - 
4. prosince 2015
10:24

Pašování a pravděpodobně i obchod s lidmi. Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se už před časem povedlo v kooperaci s jednotkami policistů ze čtyř zemí rozprášit gang pašeráku. Web Lidovky.cz shromáždil detaily případu, který v České republice nemá obdoby. Jednou z hlavních postav měla být Češka, která momentálně čeká ve vazební věznici na vydání do Belgie. Právě tamní policie celý případ dozoruje.

Gangu pašeráků lidí se mělo podařit propašovat více než stovku migrantů napříč celou Evropu. Češku detektivové viní hned z několika trestných činů. „Jde o kriminální organizaci, legalizaci výnosů trestné činnosti, převážení mladistvých osob a poslední trestný čin nazvaný jako ‚znalost okolností‘,“ předčítá z belgických paragrafů mluvčí Krajského soudu v Plzni David Ungr. Hrozí jí dvacet let za mřížemi.

Kromě ní jsou obvinění i další tři čtyřicetiletí muži – Petr K., Zdeněk G. a Ivan G. Nyní čekají na rozhodnutí o vydání do Belgie. Během akce, při které byli zadrženi, prohledali policisté tři nemovitosti a zajistili hotovost v řádech statisíců.

Na celém případu je zajímavý prý i fakt, že o jejich vzetí do vazby rozhodoval městský soud. Podle informací z justičních kruhů to může znamenat i to, že je skupina podezřelá i z obchodování s lidmi.

Řidiče si gang hledal mezi nemajetnými

„Skupina čtyř zadržených Čechů byla mozkem převážně česko-albánské skupiny, která si převozem více než 100 lidí na cestě do Velké Británie vydělala přes 500 tisíc eur (13,5 milionu korun),“ popisuje význam české stopy v případu Europol. Podle mluvčího ÚOOZ čeští detektivové spolupracovali se zahraničními kolegy od loňského roku.

Gang měl najímat nemajetné Čechy a Slováky, kteří sloužili jako řidiči dodávek z Turecka, Řecka, Bulharska či Srbska. Vyšetřovatelům se podařilo zmapovat celkem 19 převozů, na nichž se podílelo 18 řidičů.