Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Slovensku spadl vrtulník: Sedm lidí zahynulo, byli to uprchlíci?

Slovenští policisté na místě pádu ukrajinského vrtulníku
Slovenští policisté na místě pádu ukrajinského vrtulníku  (Autor: TV JOJ)
Autor: lm - 
13. listopadu 2015
14:37

Na východním Slovensku havaroval ukrajinský vrtulník, nehodu nepřežilo nejméně sedm lidí. Stroj typu Mi-2 se zřítil asi 15 kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice. K pádu vrtulníku mohla údajně přispět hustá mlha a také to, že stroj letěl nízko. Slovenská policie prověřuje, jestli ve vrtulníku necestovali převaděči s uprchlíky.

Podle informací Denníku N slovenská policejní hlídka zaregistrovala přelet vrtulníku přes ukrajinskou hranici už ve středu. Na radarech stroj ale vidět nebyl a ukrajinské úřady let rovněž nepotvrdily. Slovenští policisté začali po stroji pátrat a dnes ho našli havarovaný u obce Stretávka, asi patnáct kilometrů od ukrajinských hranic.

Mezi šesti mrtvými ve stroji byli podle ukrajinských pohraničníků dva Ukrajinci a čtyři Asiaté, včetně dvou žen. Jednou z vyšetřovacích verzí proto je, že posádku stroje tvořili převaděči s uprchlíky. Televize Markíza posléze oznámila, že u místa nehody policisté našli tělo dalšího člověka.

Pilot vrtulníku zřejmě schválně letěl se strojem velmi nízko, aby nebyl odhalen. Vymstila se mu ale hustá mlha. „Ve zhoršeném počasí prováděl nebezpečné manévry, například co se týče výšky, letěl velmi nízko. Je to mimořádně smutná událost. Vidíte, že pašeráci či převaděči se neštítí jakýchkoliv nebezpečných aktivit, aby dokázali prolomit naší hranici," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Slováci mají s ukrajinskými pašeráky dlouhodobě problémy. Do země se snaží dostávat kontraband nejen tunely, ale už i letecky. V roce 2012 policisté objevili u obce Nižné Nemecké tunel o délce 700 metrů, který vedl až z ukrajinského Užhorodu. V půlce září pak na poli u obce Nižný Hrušov nalezli odstavené práškovací letadlo, pomocí kterého chtěli na Slovensko zřejmě propašovat cigarety, ale museli nouzově přistát. Ze stroje byly odstraněny identifikační znaky, zůstala pouze ukrajinská vlajka namalovaná na ocasu stroje.

jeromeklapka ( 13. listopadu 2015 16:57 )

A ty si si odol na 100% neplnil úlohy v škole - zle čítaš

teufel ( 13. listopadu 2015 16:54 )

Už jsi viděl černýho Ukrajince, ty troubo?

ivoadler ( 13. listopadu 2015 16:34 )

Ti Ukrajinci jsou volajako zmätený. 

odol ( 13. listopadu 2015 15:40 )

Protivzdušná obrana si neplní na 100%neplní svoje úlohy...

asijo ( 13. listopadu 2015 15:34 )

Podnikatelský záměr ztroskotal.

Zobrazit celou diskusi