Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Slovensku našli opuštěné letadlo, nejspíš patřilo pašerákům

Na poli poblíž východoslovenské obce Nižný Hrušov se našlo havarované letadlo
Na poli poblíž východoslovenské obce Nižný Hrušov se našlo havarované letadlo  (Autor: Reprofoto TV JOJ)
Autor: ČTK, kle - 
18. září 2015
20:35

Na poli poblíž východoslovenské obce Nižný Hrušov se našlo havarované letadlo, ke kterému se nikdo nehlásí. Mezitím v nejbližší nemocnici, v Michalovcích, zemřel zraněný Ukrajinec. Média spekulují, že letoun sloužil k pašování cigaret a zesnulý muž byl nejspíš jeho pilot.

„Podle zdroje blízkého vyšetřování pracuje policie i s verzí, že smrt Ukrajince, kterého ve čtvrtek přivezli do michalovské nemocnice, souvisí právě s odstaveným letadlem,“ uvedl server Noviny.sk.

Dodal, že z letadla byly odstraněny veškeré identifikační znaky, zůstala pouze ukrajinská vlajka namalovaná na ocasu stroje. Při přistání se pochroumal podvozek a vrtule.

Slovenské ministerstvo vnitra tvrdí, že přelet letounu přes hranici, která je od místa přistání vzdálená vzdušnou čarou asi 40 kilometrů, bezpečnostní složky zaznamenaly a let sledovaly kvůli podezření z pašování cigaret.

Protože letounu zabránily přistát na improvizovaných plochách, kde dříve přistával, pokusil se přistát jinde, což se mu stalo osudným.

Letoun, podobný někdejším práškovacím letadlům Čmelák, na poli objevil pracovník zemědělského družstva. „Místní lidé okolo páté ráno slyšeli nějaký náraz,“ řekl starosta obce Ján Fenčák, který k letounu přivolal policisty a hasiče.

V Zakarpatské oblasti je pašování cigaret výnosný byznys, kvůli rozdělení sfér vlivu se v červenci dokonce v Mukačevu střílelo. V potyčce mezi ozbrojenci Pravého sektoru a policisty přišli tři lidé o život. Skandál vedl ke změně gubernátora oblasti a k čistce mezi celníky.

ellka ( 19. září 2015 00:41 )

Mohli ten clanok opisat dokladnejsie. Toho ukrajinca priviezol do menocnice uz mrtveho jeho brat, nezomrel v nemocnici. Vraj ho zrazilo auto. Ale podstatne je to, ze toto lietadlo (a mozno je ich viac) nepreletelo hranice prvykrat. A vraj SK vojaci o nom vedeli, iba ho nejako pri tak dobre strazenej hranci nemohli zaregistrovat.

Zobrazit celou diskusi