Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech o slovenské letecké tragédii: Byli jsme rádi, že jsme stihli otevřít dveře

Vrak jednoho z letadel a český kameraman Michal Gromnica
Vrak jednoho z letadel a český kameraman Michal Gromnica  (Autor: TV Markíza a Websta)
Autor: kal - 
20. srpna 2015
17:59

S létáním a seskoky má dlouholeté zkušenosti, ve čtvrtek k tomu měl ale i notný kus štěstí. Michal Gromnica z Krnova měl natáčet hromadný seskok parašutistů na Slovensku. Měl to být pokus o rekord. Ten se ale nakonec změnil v tragédii, při které zemřelo sedm lidí.

„Byly to v podstatě vteřiny. Opravdu jsme byli rádi, že jsme stihli otevřít dveře a vyskákat,“ popsal ČRo Radiožurnálu Gromnica. „Všichni tam byli natolik zkušení, že velice dobře vyhodnotili situaci. A díky tomu ,skoro všichni‘ přežili,“ dodal pro Radiožurnál.

Na západě Slovenska se ve čtvrtek dopoledne srazila dvě malá dopravní letadla, která se následně zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí. Na palubě letounů bylo celkem 39 lidí, zraněných je 31, mrtvých sedm. Důvodem neštěstí bylo údajně přetížení letadla.

K neštěstí došlo na slovensko-českém pomezí u obce Červený Kameň nedaleko města Ilava. Jedno letadlo se zřítilo do těžko přístupného terénu, další nedaleko zmiňované obce.

Podle listu Denník N při neštěstí zemřeli čtyři piloti a tři členové posádky obou letadel, kteří ze strojů nestihli vyskočit. Parašutisté nacvičovali seskok na letecké dny, které byly ohlášeny na nadcházející víkend na letišti Slávnica na západě Slovenska. Chtěli hromadným seskokem prolomit slovenský rekord. Všech sedm obětí jsou Slováci.

„V prvním letadle zahynula dvoučlenná posádka, všem parašutistům se podařilo vyskočit. Ve druhém zahynula rovněž dvoučlenná posádka a tři parašutisté,“ řekl zástupce leteckého a námořního vyšetřovacího útvaru slovenského ministerstva dopravy Juraj Gyenes.

Podívejte se na zásah hasičů:

hofihofi ( 20. srpna 2015 19:48 )

Nemeli andulu v te by se to nestalo. To je neznicitelny letoun.

Zobrazit celou diskusi