Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odborník na terorismus o spadlém letadle: Vypadá to na bombu

Autor: lm, ČTK - 
2. listopadu 2015
12:43

Proč ruské letadlo spadlo na Sinajský poloostrov? Oslovený odborník se domnívá, že na palubě letu 7K9268 s největší pravděpodobností vybuchla bomba. Cizí zavinění uvádí ve své zprávě i aerolinka Kogalymavia, které letoun patřil.

Vyšetřovatelé leteckého neštěstí zatím odmítají komentovat, co bylo příčinou nehody, při které zahynulo všech 224 lidí na palubě. Zatím je jen jasné, že se letadlo rozpadlo ve velké výšce, čemuž odpovídá i velký rozptyl trosek. Britská rozhlasová stanice BBC oslovila odborníka na terorismus, aby se k tématu vyjádřil.

Profesor Michal Clarke vyloučil technickou závadu. „Neproběhlo žádné tísňové volání. Pokud by měl stroj mechanické problémy, např. s motorem, nebo by vypukl požár či něco takového, pak by se dalo předpokládat, že proběhne nějaké volání o pomoc,“ sdělil britskému listu Daily Mail akademik z Královského institutu sjednocených služeb.

Podle něj je spíše pravděpodobnější, že šlo o teroristický útok. „Ke katastrofickému selhání došlo ve výšce 9500 metrů, kde se letadlo rozpadlo na dva kusy. Proto se domnívám, že na palubě došlo k explozi. Buď se tak stalo z důvodu nějaké strašlivé nehody, což je ale nepravděpodobné, nebo to byla bomba, což je mnohem pravděpodobnější,“ vysvětlil Clarke.

Podle aerolinek zkázu letounu přivodily vnější vlivy

Ruská letecká společnost Kogalymavia, jejíž letoun se v sobotu zřítil na Sinajském poloostrově, tvrdí, že stroj byl ve vynikajícím technickém stavu a ve vzduchu se prý rozpadl vlivem „působení zvenčí“. 

„Neexistuje souběh takových selhání systémů, které by mohly vést k tomu, aby se letadlo rozpadlo ve vzduchu. Jediným vysvětlením může být mechanické působení zvenčí,“ prohlásil zástupce generálního ředitele Alexandr Smirnov.

Nejmenovaný zdroj obeznámený s analýzou palubních záznamníků letadla, tzv. černých skříněk, však agentuře Reuters řekl, že letadlo nebylo zasaženo zvenčí a piloti před zmizením stroje z obrazovek radarů nehlásili, že by se ocitli v nouzi. Další podrobnosti zdroj neposkytl.

Rusové také spekulují o výbuchu

„Nyní nelze vyloučit žádnou verzi, vždyť vyšetřování teprve začíná,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz, zda vylučuje teroristický útok jako příčinu katastrofy. Vybídl vyčkat alespoň na první výsledky vyšetřování, protože v této etapě by považoval ohlašování nějakých nepodložených dohadů a tvrzení za „naprosto nesprávné“.

V ruských médiích se už objevily dohady, že za katastrofou mohl být „slabý výbuch“ v zavazadlovém prostoru, anebo „únava materiálu“ letounu, který prý dříve zavadil svým ocasem o přistávací dráhu v Káhiře, či exploze motoru.

Letadlo bylo postaveno v roce 1997. Od té doby s ním piloti nalítali asi 56 tisíc hodin během 21 tisíc letů. V listopadu 2001 během nevydařeného přistání v Káhiře letadlo dosedlo zádí na přistávací plochu a na letadle vznikla velká škoda. Po opravě se stroj vrátil do provozu. Vyšetřovatelé teď zkoumají, jestli tato nehoda neoslabila konstrukci letadla, což by vedlo k rozpadu za letu. Podle egyptského inženýra, který letadlo před odletem kontroval, bylo jinak vše v pořádku.

byvalyvoliccssd4 ( 2. listopadu 2015 17:44 )

Rusové se učili od Američanů? Blbe.

tesarl ( 2. listopadu 2015 16:47 )

Tak i kdyby lhali, na americké lháře nemaj, ti si vymysleli 11. září a další ve jménu války a zbraní, aby mohli zas vyrábět a prodávat. Amíci jsou borci, na ně nikdo nemá, at to je tam Žid nebo někdo jinej. Je vidět, že USA vládnou Židé, jak je v Izraeli, tak na celým světě. Prostě krvelační.

tesarl ( 2. listopadu 2015 16:43 )

To se naučili od Američanů, ale stejně proti nim jsou Rusáci stále břídilové. Není nad největší lež lidstva než je USA. A nebud tak zlej, koneckonců tě osvobodili od Gemránů a Ády Hitleroviče.

byvalyvoliccssd4 ( 2. listopadu 2015 15:48 )

Rusové vždy lhali, lžou a lhát budou. Takže se o příčině zatím neví vůbec nic.

tochadda ( 2. listopadu 2015 14:51 )

Vkrádá se mi myšlenka o setí větru a slizni bouře...a i kdyby, Rusové budoz lhát,zapírat,mlžit a nakonec zase lhát o pravé příčině.Chudáci lidi, co to odnesli za jejich Vůdce Putina, tam měl sedět on...

Zobrazit celou diskusi