Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Parkanové hrozí 10 let: Kauza předražených letadel CASA míří k soudu

Autor: ČTK - 
15. prosince 2015
14:30

Žalobci poslali k soudu kauzu nákupu letadel CASA pro českou armádu. V případu figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.

Vyšetřovatelé obviněné viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim až deset let vězení. Kauzou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 6.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Bývalá ministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Původně vyšetřovatelé škodu vyčíslili na 658 milionů korun.

Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

salto ( 16. prosince 2015 09:23 )

S tím voslem to bylo dobrý - dobvý den pvapove hvězd a pvuhů ;-

salto ( 16. prosince 2015 09:21 )

Přání otcem myšlenky...

hejhej ( 15. prosince 2015 22:13 )

Kéž by konečně kauza předražených letadla dotáhla ke zdárnému konci a byli zloději potrestání. Ještě je hodně kauz, kde politici kradli ve velkém.

ruudazvostravy ( 15. prosince 2015 19:50 )

Nojo no,tak si Vlastička s Parkánu konečně štrejchne.Prej tejť f krimu zavedly novje pučovnu umjeláků,tak sy za dlouhejch večerů bude moct pyglovat tu rezavou pý*ču do alelůjá.

dietr ( 15. prosince 2015 18:28 )

 Jednoho zavřou za předražování zakázek, druhého za podhodnocení majetku, kdyby se šlo do důsledků, tak je pozavíraná polovina (vždy ta vítězná) politiků od komunálních po sněmovnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa