Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byly předražené, ale armáda chce koupit další dva letouny CASA. Stát budou 1,6 miliardy

Autor: shp, ČTK - 
14. dubna 2015
06:57

Česká armáda si chce ke čtyřem současným letounům CASA koupit ještě dva další. Cena letadel by prý neměla převýšit 1,6 miliardy korun. S odvoláním na zdroje blízké vedení rezortu list napsal, že rozšíření flotily prosazuje náčelník Generálního štábu Petr Pavel, uvedl deník E15.

Mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková deníku řekla, že v souvislosti s plánem postupného vyřazení tryskových Jak-40 se uvažuje o jejich náhradě. „Jednou z variant je i pořízení dalších dvou letounů CASA, možné je i urychlení projektu středního transportního letounu,“ uvedla.

Hlavním argumentem pro investici do letounů CASA je společná logistika, která by byla levnější než při provozování jiného typu, dodává E15. O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009.

Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Letouny CASA v držení české armády provázely poruchy, kvůli kterým vojáci několikrát provoz letadel zastavili. Protikorupční policie počátkem března navrhla podat obžalobu v kauze nákupu těchto letounů.

V případu figuruje exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Vyšetřovatelé je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.

Obviněným hrozí až deset let vězení. Exministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo, ačkoli to stanovuje zákon. Parkanová trvá na tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za absurdní.

tgbg ( 14. dubna 2015 19:58 )

Podle dosavadních závěrů Mezinárodního nevládního tribunálu pro odsouzení činů proti lidskosti a válečných zločinů v Čečensku ruská vojska v této zemi usmrtila asi 100 tisíc lidí a zničila téměř polovinu čečenských obcí (viz Svobodné slovo, 28. 5. 1996). Někteří svědkové, vypovídající například při posledním pražském zasedání tohoto tribunálu v Praze, však uvádějí, že počet obětí ruského bombardování činil jen v Grozném, obývaném převážně ruskou menšinou, několik set tisíc lidí, což by mohlo být snadno dokázáno exhumací těl z tisíců hrobů... První budovou, zničenou v čečenském hlavním městě ruskými bombami, byl již 22. listopadu 1994 místní sirotčinec. Od otevřeného zahájení ruské agrese proti Čečensku 11. prosince 1994 pak zločiny proti civilnímu obyvatelstvu této země dosáhly skutečně nepopsatelných rozměrů. Genocida celé populace Čečenska se nevyhnula nikomu - Čečencům ani Rusům, mužům ani ženám, starcům ani dětem. Podle oficiálního údaje Organizace spojených národů z 2. dubna 1996 bylo ruskou armádou v Čečensku zabito nejméně 2 tisíce dětí (viz MF Dnes, 3. 4. 1996). Další čečenské děti trpí v důsledku bombardování psychickými poruchami, ztratily rodiče a střechu nad hlavou nebo byly ruskými bombami těžce zmrzačeny. Jeden ze svědků zmíněného mezinárodního tribunálu vypovídal například o malém chlapci, kterého teroristé v ruských uniformách připravili o ruku a nohu, přičemž lékařská diagnóza musela znít na "invaliditu od narození"...

hopte ( 14. dubna 2015 09:49 )

Kvalitu novinářů a jejich znalosti dokladuje i přiložená fotografie letounu v kamufláži s polskými znaky.

tgbb. ( 14. dubna 2015 09:00 )

Parkanová sice nerozezná samopal od kulometu, ale rozkryla rozkrádačky v armádě, a to se neodpouští. Proto tak socanská pakáž kvičí. (Pravda musí ven )

wimr.diskriminace ( 14. dubna 2015 08:47 )

pavel219-evolution7 ten tapetář a fortun ta komunistka spolu š.ukaj

wimr.diskriminace ( 14. dubna 2015 08:45 )

neumíš číst, ty pýčo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa