Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Problémy letadla makedonského premiéra: Pilot musel nouzově přistát

Letadlo
 (Autor: Profimedia)
21. května 2015
23:35

Vládní letoun s makedonským premiérem Nikolou Gruevskim na palubě dnes musel kvůli dekompresi nouzově přistát v Curychu při návratu ze Štrasburku. Mluvčí makedonské vlády Aleksandar Gjorgjev agentuře AP řekl, že nikdo na palubě stroje typu Learjet 60 nebyl zraněn a příčina technické závady se vyšetřuje. 

Svědci události uvedli, že před poklesem tlaku slyšeli hluk. Pilot klesl na nižší letovou hladinu, a když se tlak v letadle nepodařilo vrátit na normální úroveň, požádal o možnost přistání na nejbližším letišti, jímž v danou chvíli bylo to curyšské. Konzervativní ministerský předseda se pak měl do Skopje vrátit jiným strojem. 

Gruevski ve Štrasburku vedl rozhovory s předákem levicové opozice Zoranem Zajevem ve snaze vyřešit jednu z nejhlubších politických krizí v zemi od jejího osamostatnění v roce 1991. Rozhovorům přihlíželo také několik členů Evropského parlamentu a Evropské komise. 

V roce 2004 poblíž bosensko-hercegovského Mostaru havaroval letoun s makedonským prezidentem Borisem Trajkovským, který při nehodě zahynul společně s dalšími osmi pasažéry a dvěma členy posádky. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi