Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vládní letoun měl další poruchu: Na Zaorálka čekali v Bruselu kvůli rozbitému podvozku!

Autor: mim - 
17. března 2015
05:19

Víc na zemi než ve vzduchu! Vládní letoun Challenger (Vyzyvatel) opět zklamal. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (58, ČSSD) do Bruselu dorazil kvůli poruše podvozku letadla s dvouhodinovým zpožděním.

Když v neděli večer Lubomír Zaorálek cestoval na pravidelné setkání ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie v Bruselu, kde chtěl požádat kolegy o pomoc při osvobození Čecha uneseného v Libyi, jeho program »naboural« malér vládní letky!

Po startu z kbelského letiště se stroji Challenger nezasunul příďový podvozek. Podle pilotů šlo „o běžnou technickou závadu“. Letoun loni prošel generálkou a místo bílého nátěru dostal šedý. Poruchy ho však zřejmě provázejí dál…

„Nestihl jsem pouze jednu neformální schůzku. Oficiální jednání byla naplánována na pondělí ráno a ta už jsem stihl,“ potvrdil Blesku Lubomír Zaorálek. Ten měl původně odlétat kolem 18:30.

„Po vzletu začal signalizovat senzor, takže 30 minut kroužili ve vzduchu, než dosedli zpět na letiště v Kbelích. Náhradní letadlo typu Jak 40 vzlétlo s panem ministrem ve 20:30 hodin,“ řekla Blesku Alena Lexová z tiskového odboru ministerstva obrany, které o vládní letku »pečuje«.

Poruchy Challengeru

25. března 2004 - Letoun Challenger s Václavem Klausem na palubě, jímž se prezident vracel z Portugalska, měl poruchu kvůli špatnému připojení předního podvozku k tahači.

29. listopadu 2004 – Kvůli prasklému čelnímu sklu nedoletěl ministr zahraničí Cyril Svoboda na Blízký východ a musel se vrátit do Prahy.

7. dubna 2005 – Hodinu po startu na cestě na pohřeb papeže Jana Pavla II. do Říma musel letoun s prezidentem Václavem Klausem přistát kvůli prasklému čelnímu sklu v Mnichově.

18. března 2006 – Kvůli problémům s napájecím agregátem musela senátní delegace v čele s předsedou Přemyslem Sobotkou odletět do Asie náhradním letounem.

10. dubna 2008 – Pouze z kbelského na ruzyňské letiště doletěl šéf Senátu Přemysl Sobotka na cestě do Paříže – nouzové přistání si vynutil problém na autopilotu.

22. dubna 2009 – Opět prasklé čelní sklo zkomplikovalo let vicepremiéra Martina Bursíka na zasedání zemí G8 a odlet se tak asi o hodinu opozdil.

23. února 2011 – Nouzové přistání na Ruzyni místo ve Kbelích si vynutila závada přistávacích klapek, když se delegace v čele náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem vracela z Abú Zabí.

marais ( 19. března 2015 11:08 )

Pan Zaorálek byl vyděšen a bál se o svůj život....hlavně že podporoval děs a hrůzu na východu UA a nedělal nic pro ukončení té genocidy!

mememumu ( 17. března 2015 11:52 )

To letadlo je 24 let starý, takže to bude skutečně terno na odkoupení.

mememumu ( 17. března 2015 11:48 )

Kanada je nejzadluženější země světa? Zajímavá informace. Pramen?

mememumu ( 17. března 2015 11:48 )

Od kanadského výrobce.

karmavana ( 17. března 2015 11:06 )

To vypadá jako by nějaký náš kontroverzní podnikatel snižoval cenu Challangeru, pro odkoupení za zlomek ceny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa