Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko nálety podpoří umírněnou syrskou opozici

Autor: ČTK - 
24. října 2015
15:24

Rusko je připraveno v Sýrii podpořit vzdušnými údery i protirežimní Svobodnou syrskou armádu a spolupracovat s dalšími opozičními skupinami, které se přesvědčivě postaví proti terorismu. V ruské televizi to dnes řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zároveň zdůraznil potřebu konání parlamentních a prezidentských voleb jako součásti politického řešení syrské krize. Moskevské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská letadla uskutečnila od zahájení operace v Sýrii 30. září 934 startů a zničila 819 povstaleckých cílů, informovala agentura Interfax.

Lavrov řekl, že ruská strana je připravena spolupracovat s „vlasteneckou opozicí v Sýrii a také podporovat ze vzduchu takzvanou Svobodnou syrskou armádu“.

„A to přesto, že nám odmítají poskytovat informace o tom, kde se, podle amerického hodnocení, nacházejí teroristé a kde síly vlastenecké opozice,“ podotkl Lavrov. Ruský ministr rovněž řekl, že Evropská unie začíná chápat, že snahy distancovat se od řešení syrské krize jsou nepřijatelné.

„Přivedla je k tomu migrační vlna, která je mimochodem nesrovnatelná s množstvím Ukrajinců, které na svém území přijalo Rusko,“ poznamenal.

Evropané se už podle Lavrova „nestydí hovořit o Iráku a krachu jeho demokratizace, která zemi přivedla na hranici rozkolu. Už si začínají připomínat, jak naložili s (bývalým libyjským vůdcem) Muammarem Kaddáfím, když vycházeli z iluze, že po odstranění diktátora demokracie sama o sobě zapustí kořeny,“ řekl ruský ministr.

Rusko chce zohledňovat zájmy celé Sýrie, nejen samotného prezidenta Bašára Asada nebo opozice, prohlásil Lavrov v televizním vystoupení. „A pro Sýrii je důležité, aby tam byla pokojná situace, co možná nejdříve skončila válka a aby teroristé nezískali šanci chopit se moci v Damašku ani v kterékoliv jiné části Sýrie,“ prohlásil šéf ruské diplomacie.

„Úspěchy, jichž nyní s naší leteckou podporou dosahuje syrská armáda, nepochybně umožní konsolidovat postavení státní moci a zvýší její zájem o pokrok politického procesu,“ dodal.

„Externí hráči nemohou nic rozhodovat za Syřany. Musíme je přimět k vypracování plánu pro jejich zemi, v němž budou dobře chráněny zájmy všech náboženských, etnických a politických skupin,“ řekl Lavrov.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venxa ( 24. října 2015 19:44 )

Vy negramotni pisalkove na vasem obrazku neni zadne ruske letadlo ale US Marines F18 Horned,

Zobrazit celou diskusi