Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Znásilňování žen je součástí žoldu vojáků: OSN zveřejnila děsivé detaily občanské války v Jižním Súdánu

Jihosúdánská armáda může téměř vše.
Jihosúdánská armáda může téměř vše.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
11. března 2016
11:28

Jihosúdánská vláda umožňuje svým vojákům nebo provládním milicím, aby jako součást výplaty znásilňovali ženy, a lidé podezřívaní z podpory opozice jsou mimo jiné upalováni zaživa, což se týká i hendikepovaných a dětí. Píše to OSN ve své zprávě, která dnes byla zveřejněna v Ženevě. Stav lidských práv v této zemi, kde před dvěma lety vypukla občanská válka, podle dokumentu patří „k nejstrašnějším na světě“.

„Hromadné znásilňování je užíváno jako nástroj zastrašování a válečná zbraň,“ řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn, citovaný agenturou AFP. Je podle něj špatně, že situace v Jižním Súdánu „více či méně přestala být předmětem mezinárodní pozornosti“. Ve zprávě se rovněž hovoří o krádežích a rabování páchaném provládními silami.

Zemí, která vznikla teprve v roce 2011 odtržením od Súdánu, zmítá od prosince 2013 konflikt, v němž proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci věrní bývalému viceprezidentovi Riekovi Macharovi.

Násilnosti mají rovněž etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dinků, za Macharem Nuerové. V konfliktu zahynuly desetitisíce lidí, asi 2,2 milionu obyvatel je na útěku. V Jižním Súdánu působí zhruba 12 500 příslušníků mírových jednotek.

kerloss ( 12. března 2016 17:13 )

ono je to jedno, znasilneni je at opicakem nebo od evropana porad stejny trestny cin. I ty opice by pak meli za to vzdy odsoudit a ne je jen pokarat ze se to nesmi. Oni to udelaji stejne ikdyz vedi ze se to nesmi.

ylatouf ( 11. března 2016 18:10 )

Opičáci vyzbrojení samopaly vzor 58 ,české výroby.

mikimaus321 ( 11. března 2016 18:03 )

https://www.email.cz/download/k/ERduVmBBcLFdjY9xOrmjeQJ6epSw2NrQ5gXvlm3v4OYvgUQGPZwXi_eKecyDlgXYPqKR 5Kg/Orban_1.jpg

kerloss ( 11. března 2016 16:33 )

stalo od jinych, jeste tyhle by mohli prijit a obohatit nasi a celou evropskou kulturu.

sakajeva ( 11. března 2016 14:47 )

Co asi udělá mladík, který ví, že na ženskou si může sáhnout tak akorát tajně v davu a jinak žádnou nikdy mít nebude. Půjde do armády, kde mu bude vše dovoleno. To je Islám.

Zobrazit celou diskusi