Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Údajně zneužíval chlapce a uplácel, bývalý předseda Senátu USA se chystá přiznat

Bývalý předseda Sněmovny reprezentatů Dennis Hastert čelí obvinění z nelegálních převodů.
Bývalý předseda Sněmovny reprezentatů Dennis Hastert čelí obvinění z nelegálních převodů.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
16. října 2015
02:40

Bývalý dlouholetý republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Dennis Hastert, který čelí obviněním z nelegálních převodů statisíců dolarů a ze lhaní vyšetřovatelům z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), se chystá doznat vinu. Informovala o tom agentura AP. Podrobnosti dohody nejsou zatím jasné. Hastert se podle všeho převody peněz snažil zajistit mlčení jisté osoby kvůli svým prohřeškům z minulosti.

Americká média s odvoláním na anonymní zdroje uvádějí, že vyplácení peněz souviselo s nevhodným sexuálním chováním. Hastert prý v době, kdy působil jako učitel a trenér, zneužíval osoby mužského pohlaví. Někdejší předseda sněmovny ale žádnému obvinění ze sexuálních deliktů nečelí a ani obžaloba podrobnosti neuvádí.

Nyní 73letý Hastert, který sloužil v Kongresu 21 let a který byl předsedou Sněmovny reprezentantů od roku 1999 do 2007, je stíhán na svobodě. Dohoda o vině by měla podle jeho obhájce Johna Galloa být hotova do pondělí. Podrobnosti o tom, k jakým činům se Hastert dozná a zda ho čeká vězení, nejsou rovněž známé. Jisté je jen to, že dohoda mu umožní vyhnout se procesu, který by zřejmě mohl řešit i jeho citlivou minulost.

Hastert podle vyšetřovatelů v roce 2010 začal ze svých kont vybírat peníze po částkách do deseti tisíc dolarů, aby se vyhnul finanční kontrole. Celkem se pokusil zamaskovat převody více než 950 000 dolarů. Během pěti let shromáždil z bank v hotovosti asi 1,7 milionu dolarů (asi 41 mil. korun), z toho nelegální výběry činily zmíněných více než 950 000 dolarů. Peníze pak postupně předával jisté osobě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi