Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokořili legendární Alcatraz! Snímek potvrdil, že se bratrům z věznice nejspíš podařilo upláchnout

Autor: lm - 
13. října 2015
21:27

Podařilo se bratrům Anglinovým uprchnout z nepokořitelného Alcatrazu? Příbuzní tvrdí, že ano, a dokazuje to prý tento snímek! Legendární věznice se téměř tři dekády pyšnila pověstí, že z ní nikdo nikdy neutekl živý.

Bratři Anglinové z vězení uprchli v červnu 1962 spolu s komplicem, vězněm Frankem Lee Morrisem. Všichni tři na svých celách lžičkami rozšířili větrací otvory a před odchodem do postelí naaranžovali papírové hlavy s vlasy, aby to vypadalo, že spí. Ventilací se dostali až na střechu a z ostrova upláchli za pomoci raftu, který vyrobili z pláštěnek. Raft se našel druhý den prázdný. Alespoň tak jejich útěk popsal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který v roce 1979 případ uzavřel s tím, že se muži pravděpodobně utopili.

Příbuzní ale tvrdí, že bratrům Anglinovým se největší pravděpodobností útěk zdařil a posléze utekli do Brazílie, kde by mohli ještě stále žít. V současnosti by jim bylo přes osmdesát let. Tato verze by vysvětlovala i fakt, že jednomu z dozorců po útěku byla doručena prázdná pohlednice z Brazílie.

Rodina uprchlých vězňů v dokumentárním pořadu na stanici History Channel ukázala vánoční pohlednici, kterou bratři údajně poslali své matce. Ale největším trumfem, který představili, byl snímek dvou mužů, údajně bratří Anglinových, kterou vyfotil jejich známý.

Muž, který s Johnem a Clarencem vyrůstal, jim snímek přinesl poté, co na ně prý narazil v Riu De Janeiru. Bratři ho pozvali k sobě na ranč a nechali se vyfotit, zřejmě aby příbuzné ujistili, že jsou v pořádku. Tvůrci pořadu oslovili forenzního analytika i vyšetřovatele jejich útěku a oba se shodli, že je velmi pravděpodobné, že to jsou skutečně oni. Bratři se prý kamarádovi pochlubili, že se z legendární věznice dostali s pomocí trajektu, na jehož kormidlo na zádi lodi uvázali dlouhý kabel a poté se nechali vléct.

Odborníci se shodli, že tato verze jejich útěku je také velmi pravděpodobná. Poslední trajekt z ostrova odjížděl chvíli po půlnoci a tou dobou nebyly skoro žádné proudy, které by je smetly a odtáhly směrem do ledového oceánu. Z doků navíc té noci zmizel asi 36metrový kabel, kterým se bratři mohli za loď uvázat. Vyšetřovatelé také po jejich zmizení na celách našli časopisy o mechanice a loďařství.

Rodina doufá, že bratry vypátrá s pomocí vyšetřovatele Arta Rodericka, který se jejich případem zabýval většinu své kariéry. Na rozdíl od FBI vyšetřovatelé z federální policejní služby U.S. Marshals pátrání po triu nevzdali. Případ považují za uzavřený, jen pokud jsou podezřelí zatčeni nebo prokazatelně mrtví nebo jejich věk přesáhne 99 let. "Prokážeme, že z toho ostrova dostali a že se jim podařilo dostat na pevninu. Rádi bychom je pohřbili s rodinou," vysvětlil Ken Widner, synovec bratří Anglinových.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi