Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

USA vypsaly na dopadení narkobarona „Prcka“ Guzmána odměnu. Přes 120 milionů korun

Autor: ČTK - 
7. srpna 2015
12:30

Americké úřady vypsaly vysokou odměnu za informace vedoucí k dopadení jednoho z nejhledanějších zločinců, mexického narkobosse Joaquína Guzmána. Šéf jednoho z nejmocnějších mexických kartelů Sinaloa, kterého se Mexiko rozhodlo vydat do USA, uprchl minulý měsíc z mexické věznice. Kdo prozradí úkryt Guzmána přezdívaného Prcek, může se těšit na pět milionů dolarů (124 milionů korun).

Odměnu vypsal americký Úřad pro potírání narkotik (DEA), jehož ředitel Chuck Rosenberg je přesvědčen, že se Guzmán stále nachází na území svého domovského mexického státu Sinaloa. Policie a tajné služby obou zemí na jeho dopadení spolupracují, řekl Rosenberg podle stanice BBC.

Guzmánovi se podařilo za dramatických okolností uprchnout z věznice s nejvyšším stupněm ostrahy stojící nedaleko mexické metropole. Podzemním tunelem se 22. července prokopal ven a beze stopy zmizel.

Mexická investigativní novinářka Annabel Hernándezová tento týden přišla s tvrzením na základě dokumentů z vyšetřování útěku, že vedení věznice o Guzmánově plánu vědělo, přesto proti němu nijak nezasáhlo. Dokazuje to podle ní například video z bezpečnostní kamery ve věznici, na němž je slyšet bušení kovového předmětu do zdi, které prý ostrahu nápravného zařízení nechalo v klidu. „Místo aby nějak zabránily útěku, úřady ho nechaly jít,“ tvrdí žurnalistka.

Mexická generální prokuratura na konci července vydala příkaz ke Guzmánovu vydání do Spojených států. V této zemi čelí Prcek obvinění z praní špinavých peněz a zločinného spolčení ve snaze dovézt do země kokain a distribuovat ho na americkém trhu. USA požádaly o jeho vydání koncem června, souhlasu se jim však dostalo až po Guzmánově útěku.

Guzmán už byl vězněn v minulosti, uprchnout se mu však podařilo už jednou v roce 2001. Znovu byl dopaden loni v únoru. Jeho kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi