Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec svobody slova v Británii? Protesty mají být tvrdě kontrolované

Autor: mb - 
7. září 2015
13:57

Obránci lidských práv bijí na poplach – v Británii uvažují o tom, že protestující budou muset nahlásit svá osobní data policii, prokazovat se povolením k demonstraci a navrch ještě budou muset na ruce nosit viditelně náramek.

Výše uvedené návrhy omezující svobodu protestu kritizovalo hned několik respektovaných lidsko-právních organizací. Znepokojení vyjádřily například Amnesty UK, Liberty nebo British Institute of Human Rights, které návrh označily za „autoritářský“. Dle expertů by se jednalo o „jasné porušení“ mezinárodních závazků Británie. Ministr obchodu Sajid Javid (45) však tvrdí, že navrhované reformy jsou „v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech“.

Červená stávkám

V Británii od vypuknutí ekonomické krize dochází stále častěji ke stávkám v různých sektorech. Nedávná stávka pracovníků metra doslova ochromila Londýn, a politici proto v navrhovaném balíčku reforem hledají způsob, jak stávky omezit. „Tyto reformy zajistí, že ke stávce dojde jen tehdy, pokud se pro konstruktivní stávku rozhodne jasná většina oprávněných členů odboru,“ tvrdí ministerstvo obchodu.

Zkorumpovaná policie

„Vzhledem k minulým skandálům je jasné, že členové odborů se nebudou chtít nechat identifikovat,“ varuje Sara Ogilve z organizace Liberty. Před dvěma lety Británií otřásl skandál, když vyšlo najevo, že policie předávala zaměstnavatelům osobní data protestujících.

Interní vyšetřování policie zjistilo, že se „na nezákonné činnosti podílely prakticky všechny policejní složky“. Firmy si následně mezi sebou předávaly „černou listinu potížistů“, někteří lidé tak nemohli najít práci v oboru celé roky. Takto byla zneužita data tisíců lidí.

Železná lady

Na rozdíl třeba od Francie mají odbory v Británii slabší postavení a stávky v zemi také nejsou tak populární. Poslední masivní demonstrace zažila Británie v 80. letech při stávkách horníků. Odpor demonstrantů zlomila až Margaret Thatcher, které se přezdívalo Železná lady.

Předáky odborů kromě policie sledovaly i tajné služby. Tehdy byla stávka horníků vyhlášena za nezákonnou kvůli tomu, že vůdci odborů obešli hlasování o stávce. Kromě stávky pracovníků metra Británii šokovaly studentské nepokoje z roku 2013, které proměnily Londýn doslova ve válečnou zónu.

Mizející svoboda?

Na znepokojující tendenci Británie k autoritářství poukazují mezinárodní experti již delší dobu. Tak například Joseph Cannataci z OSN, který vede nově vzniklý post „ministra“ pro soukromí, označil situaci ve Spojeném království za horší než v utopickém románu 1984, kde vládne totální kontrola státu nad společností. „Vezměte si třeba jen takové kamery. V Orwellově románu 1984 se mohl hlavní hrdina uchýlit do přírody, kde ho oko Velkého bratra nezachytilo. Jenže dnes můžete najít kamery v Británii i volně v přírodě,“ tvrdí Cannataci.

luppe ( 7. září 2015 23:56 )

Said Javid...no neposral by se z toho jeden:o))) Angláni už si ani neprdnou!

tgbg ( 7. září 2015 18:22 )

Komunističtí pravdoláskaři vraždili už za nějaké slovo. Co teprve protesty.

salto ( 7. září 2015 15:32 )

Milý Václave Havle, jak Ti poděkovat za to kam jsi dokázal dovést náš nevzkvétající národ, který měl náhubek na ústech...

Zobrazit celou diskusi