Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíků víc než celá Ostrava. Británie sečetla roční příliv imigrantů

Autor: ČTK, mb - 
27. srpna 2015
13:00

Do Británie se za jediný rok dostalo 330 tisíc imigrantů, což je víc než počet obyvatel Ostravy. Cifra britských statistiků je třikrát vyšší, než bylo očekávání vlády, a ostrovní království zaskočila. Premiér David Cameron (48) před nástupem do funkce přitom sliboval, že počet přistěhovalců sníží. V počtu běženců ale namísto Syřanů a Afghánců vévodí lidé zevnitř Evropské unie, hlavně Rumuni a Bulhaři.

Jedná se vůbec o největší příliv přistěhovalců za posledních 10 let, podobně vysoké cifry Británie zaznamenala v letech 2004–2005, kdy se součástí Evropské unie stalo 10 středo- a východoevropských států. Británie spolu se Švédskem a Irskem byla jedna z mála zemí, která svůj pracovní trh ihned otevřela novým členům EU.

Vláda moc pák na snížení přílivu imigrantů nemá. Ze 330 tisíc jich bylo 269 tisíc z EU a z pohledu evropského práva se tak striktně vzato nejedná o imigranty.

Rumunsko-bulharský zájem

O největší nárůst se postarali přistěhovalci z Bulharska a Rumunska, jejich počet se oproti loňskému roku zvýšil o 100 procent. Statistiky navíc ukazují, že až 40 procent imigrantů z těchto dvou zemí má problémy s nalezením práce, a stávají se tak přítěží pro sociální systém země.

Přísné tresty

Londýn se proto rozhodl, že tedy začne tvrdě potírat aspoň nelegální imigraci. Až půl roku ve vězení, pokuta a zabavení výdělku bude hrozit ilegálním imigrantům, které v Británii přistihnou při výdělečné činnosti.

Tvrdé postihy mají hrozit i jejich zaměstnavatelům. Opatření by mělo vstoupit v platnost jako součást nového imigračního zákona už na podzim. „Pokud tu jste nelegálně, zasáhneme a zabráníme vám pracovat, pronajmout si bydlení, otevřít si bankovní účet či řídit vůz,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro imigraci James Brokenshire.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi