Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Britové testovali na vlastních lidech smrtící látky, tvrdí historik

Autor: mb - 
12. srpna 2015
06:00

Britskému historikovi Ulfovi Schmidtovi vyšla nová kniha Tajná věda a způsobila v zemi pořádný poprask. Historik odhaluje, že vláda Spojeného království na svém vlastním obyvatelstvu zkoušela nebezpečné látky. A to včetně té, která způsobila ve středověku epidemii moru. Tehdy zemřela třetina obyvatelstva Evropy.

Vláda Spojeného království si během studené války z obyvatelstva udělala „pokusné králíky“. Vědci provedli celkem 750 přísně tajných operací, některé pokusy probíhaly na koloniálním území, jiné ale v samém srdci Londýna.

Bakterie v metru

Ulf Schmidt zjistil, že v roce 1963 úřady vypustily do metra bakterii bacillus globigii. Britové chtěli monitorovat způsob a dynamiku šíření bakterie. Tehdy se bacillus globigii považovala za neškodnou bakterii, ale opak je pravdou. Způsobuje totiž extrémně silné horečky, zánět pobřišnice, průjem a někdy může zapříčinit i smrt. Pasažéři londýnského metra samozřejmě neměli potuchy, že se stanou pro vědce pokusnými morčaty...

Brutální experimenty

Daleko drsnější pokusy prováděli Britové ve svých koloniích. V Nigérii, která byla v roce 1954, když se experiment odehrál, stále pod britskou správou, si vědci počínali zcela bez skrupulí. Na tamních obyvatelích zkoušeli účinky nervového plynu. Způsobuje křeče, zvracení, bolesti hlavy, tlak na očích atd. Jeho použití je zakázáno Úmluvou o chemických zbraních.

Mrtví Britové

Není to poprvé, co se dostávají na veřejnost informace o šokujících pokusech Británie. Tak např. v roce 2004 svědčil Alfred Thornhill, který jako 19letý sloužil v armádě, v případu smrti kolegy Ronalda Maddisona, jenž zemřel v roce 1953. Maddison byl zasažen několika kapkami toxické látky. „Nikdy předtím jsem nikoho neviděl umřít… Co ten kluk zažil, bylo naprosto hrůzné. Vypadalo to, jako kdyby dostával elektrošoky. Jeho celé tělo zachvátily křeče, kůže se chvěla a z pusy mu vytékaly odporné chuchvalce čehosi… Najednou se mu zvedly nohy a on začal modrat,“ popsal děsivou vzpomínku Thornhill. Rodina zemřelého dostala odškodnění pouhých 100 tisíc liber (zhruba 3,8 milionu Kč).

Mor v Evropě

Jako naprosté šílenství se ovšem jeví pokus, který proběhl u odlehlého skotského ostrova. Vědci tehdy nad mořem vypustili do vzduchu extrémně nebezpečnou bakterii Pasteurella pestis a jednoduše doufali, že vítr virus nezanese na osídlené ostrovy. Pasteurella pestis způsobuje mor, ve 14. století během epidemie černého moru vymřela třetina Evropy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi