Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pronásledovaná ázerbájdžánská novinářka získala ocenění: Odvážně bojovala za lidská práva

Ázerbájdžánská investigativní novinářka Chadídža Ismailová získala další ocenění za boj za lidská práva.
Ázerbájdžánská investigativní novinářka Chadídža Ismailová získala další ocenění za boj za lidská práva.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
12. srpna 2015
07:30

Ázerbájdžánská investigativní novinářka Chadídža Ismailová, která ve své vlasti čelí soudnímu procesu, se stala jednou z nositelek prestižní ceny od mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Cenu uděluje organizace lidem, kteří „odvážně bojují za lidská práva, často v nebezpečných podmínkách“.

Ismailová je už více než sedm měsíců ve vězení, koncem července stanula před soudem, kde čelí obvinění z pomlouvání, daňových úniků, nezákonného podnikání a zneužívání funkce. Spolupracovnice ázerbájdžánské redakce Rádia Svoboda si podle ochránců lidských práv tato obvinění vysloužila odhalováním korupce v řadách rodinného klanu prezidenta Ilhama Alijeva, vládnoucího tvrdou rukou své ropou a plynem oplývající zemi. V květnu Ismailovou vyznamenala literární organizace PEN klub.

„Pravda je taková, že lidská práva v Ázerbájdžánu se nacházejí v krizi. Situace nikdy nebyla horší. Zatímco vedení státu vydělává na korupci, obyčejní lidé zápasí o práci, o život a o svobodu,“ napsala novinářka v dopise, propašovaném z vězení.

Do Prahy ji nepustili

Loni se novinářka měla na podzim zúčastnit pražského Fora 2000. Hodlala hovořit o možnostech nastolení demokracie v postsovětském prostoru. Úřady jí však znemožnily odletět do Prahy. Již tehdy se obávala zatčení a uvěznění. Česká humanitární organizace Člověk v tísni loni uvedla, že novinářka získala jednu z mezinárodních cen pro investigativní novináře i za vyšetřování investic a korupčních praktik ázerbájdžánského režimu v Česku.

Ismailová čelí výhrůžkám a potížím od doby, kdy publikovala sérii článků odhalujících zneužívání moci lidmi z okolí prezidenta Alijeva a jeho rodiny. Podle jedné americké diplomatické depeše z roku 2009, kterou zveřejnil server WikiLeaks, prezident Alijev údajně označil Ismailovou za „nepřítele vlády“. V roce 2012 se na internetu objevilo video zachycující Ismailovou při souloži. Podle novinářky šlo o vydírání.

inqizitor ( 12. srpna 2015 11:39 )

Nevydělává Azerbajdžán, ale jeho vedení, drtivá většina lidí, tam žije ve stejné chudobě, jako v okolních zemích, kde ovšem ropu ani plyn nemaj.. A těsně vedle slumů vyrůstaj luxusní stadiony, kde si pan prezident organizuje luxusní sportovní akce, na stadionu, který si skromně pojmenoval podle sebe Podobná situace jak v Rovníkové Gunii, jedné z nejbohatších zemí na světě, která má jedno z nejchudších obyvatelstev

Zobrazit celou diskusi