Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman udělil ceny za záchranu životů: Ocenil hrdiny ze Žďáru i učitelku ze školky

Autor: dce - 
16. dubna 2015
15:15

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek udělil pěti hrdinům Zlaté záchranářské kříže za rok 2014. Už po šestnácté tak byli oceněni amatéři i profesionálové, kteří neohroženě pomohli jiným lidem v nouzi a často při tom riskovali své životy.

Prezident Zeman ocenil pět hrdinů Zlatým záchranářským křížem a tři další, kteří obdrželi od prezidenta čestné uznání. Mezi oceněnými byl i Petr Vejvoda, který ve Žďáru nad Sázavou loni zachránil život svým třeba spolužačkám, sám přitom však zahynul.

Na snímku si cenu odnáší učitelka Martina Zbytková, která zachránila dva chlapce spadlé do studny. Na snímku si cenu odnáší učitelka Martina Zbytková, která zachránila dva chlapce spadlé do studny. | ČTK

Záchranářský čin laiků – subkategorie dospělých

Martina Zbytková, učitelka z mateřské školky v Bohdalicích, v loňském roce zachránila život malých chlapců, kteří spadli do špatně zajištěné studny. Neohroženě vlezla do studny za nimi, vysadila si oba chlapce na klín a celou dobu do příjezdu pomoci je uklidňovala. Voda, která měla i v červnu pouze 7° C, jim způsobila podchlazení, a tak byli všichni tři po záchraně odvezeni do nemocnice. Martina byla i po hrdinském činu velmi skromná, uvedla, že něco podobného by udělal každý, kdo má rád děti a kdo má srdce.

Cenu dostal in memoriam student Petr Vejvoda, který loni zahynul, když bránil spolužačku před psychicky nemocnou ženou ve Žďáru nad Sázavou. Ocenění převzali rodiče. Cenu dostal in memoriam student Petr Vejvoda, který loni zahynul, když bránil spolužačku před psychicky nemocnou ženou ve Žďáru nad Sázavou. Ocenění převzali rodiče. | ČTK

Záchranářský čin laiků – subkategorie děti a mládež do 18 let

Petr Vejvoda se zastal své napadené spolužačky 14. října, kdy do jejich školy vnikla psychicky narušená Barbora O. a zaútočila na přítomné studenty. Petra útočnice bodla do hrudníku a vážně zraněnému teprve šestnáctiletému chlapci nedokázali pomoci ani přítomní záchranáři. Cenu dostane Petr in memoriam.


Na snímku je oceněný policejní vyjednávač Petr Gruber, který zasahoval při útoku psychicky nemocné ženy ve Žďáru nad Sázavou. Na snímku je oceněný policejní vyjednávač Petr Gruber, který zasahoval při útoku psychicky nemocné ženy ve Žďáru nad Sázavou. | ČTK

Záchranářský čin profesionálů jednotlivců

Tuto cenu obdrží policejní vyjednavač Petr Gruber, který rovněž pomohl při útoku na školu ve Žďáru. Poté co útočnice smrtelně zranila Petra Vejvodu, bodla do břicha jinou studentku a tu si vzala jako rukojmí. Barboře O. nabídl na výměnu za rukojmí sám sebe. Při výměně byla žena zadržena – sám vyjednavač byl také zraněn na obličeji.

Záchranářský čin profesionálního týmu

Pyrotechnická služba Policie ČR zachránila desítky životů lidí z okolí vybuchujících muničních skladů ve Vrběticích. V jedné ze střech skladů našli totiž nevybuchlý granát, který kdyby spadl do prostoru budovy, způsobil by další výbuchy a ohrozil životy místních obyvatel. Po evakuaci okolí pyrotechnici několik hodin granát ze střechy vyjímali, což se jim nakonec bez jeho poškození podařilo.

Výjimečný přínos pro záchranářství

MUDr. Jiří Knor, Ph.D., dlouho pracoval v záchranné službě. Svůj život zasvětil záchraně lidí, ale i jejich vzdělávání. Jeho oborem je anesteziologie a resuscitace, v terénu, ale i ve škole pak také urgentní medicína.


Čestné uznání obdržel npor. Mgr. Jiří Ovesný, který svým rozhodnutím stáhnout se z hořícího objektu zachránil životy mnoha zasahujících hasičů Čestné uznání obdržel npor. Mgr. Jiří Ovesný, který svým rozhodnutím stáhnout se z hořícího objektu zachránil životy mnoha zasahujících hasičů | Mária Rušinová

Čestné uznání obdržel npor. Mgr. Jiří Ovesný, který svým rozhodnutím stáhnout se z hořícího objektu zachránil životy mnoha zasahujících hasičů – objekt zanedlouho totiž vybouchl. Příslušník vězeňské služby Jan Andrš zachránil život topící se pětileté holčičky, když za ní skočil do rozvodněné  řeky. Čestné uznání dostala také Komora záchranářů ZZS ČR, která jako jediná sdružuje záchranáře a podílí se na jejich specializačním vzdělávání.

Vladimír Khodl vyprostil zpod vozu velmi těžce zraněného popeláře, přičemž sám utrpěl velké poranění páteře. Vladimír Khodl vyprostil zpod vozu velmi těžce zraněného popeláře, přičemž sám utrpěl velké poranění páteře. | Mária Rušinová

Ve čtvrtek se také na Pražském hradě předávala Cena policejního prezidenta. Tou byl oceněn Vladimír Khodl, který byl v době záchrany už dva roky mimo policejní službu, kde pracoval 20 let. Vyprostil zpod vozu velmi těžce zraněného popeláře, přičemž sám utrpěl velké poranění páteře. Podstoupil dokonce dvě operace a stále se potýká s následky. 

kajenka52 ( 16. dubna 2015 19:14 )

Dnes zomrel jeden zlodej, ktorí okradol český národ . Voľakedy zlodejom odťali ruku a tým boli na verejnosti viditeľní. Tento človek nielen kradol ale klamal do očí svojim spoluobčanom. Nielenže nevrátil nakradnuté miliony , ktoré by mohli byť použité napr. pre deti postihnuté rakovinou ale do konca svojho života si ich užával. jeho rodina je finančne zahojená z jeho zlodejstva. Človek ktorý sa v poslednej chvíli obrátil na vieru v Krista nič nepochopil. R.I.P.

Zobrazit celou diskusi