Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rodiče zavražděného školáka Petra vzpomínají: Den před smrtí doufal, že bude slavný!

Autor: iza, simao - 
5. listopadu 2014
22:45

Jsou to dva různé příběhy. Rodiče zavražděného Petra Vejvody (†16), který se postavil psychicky narušené útočnici Barboře Orlové, truchlí pro svého ztraceného syna. Ale jsou na něj hrdí! V emotivním rozhovoru pro TV Nova zavzpomínali na to, jaké měl plány, jak věřil, že se proslaví... To matka vraždící schizofreničky se nyní obává: Čeká její dceru vězení, nebo detence?

„Pořád ho vidím, slyším. Vidím, jak se na mě směje. Chybí mi,“ přiznává v rozhovoru pro TV Nova Petrova matka. Je na něj však prý hrdá za to, co udělal. „Péťa v poslední době hodně dospěl, srovnal si hodnoty v životě. Byl to bojovník, do všeho šel po hlavě. Byl šťastný, hrdý. Dokonce řekl na praxi paní učitelce: Vy o mně ještě jednou uslyšíte. Já budu hrozně slavný. Řekl jí to v pondělí, den před svou smrtí,“ prozradila Nově matka hrdiny ze Žďáru, o kterém skutečně slyšela celá republika.

Jejich syn zachránil i muže z bahna

Petrově památce se vyrazili poklonit i mocní - prezident Zeman i premiér Sobotka. Jak rodiče prozradili, dívky ve škole, napadené schizofreničkou, nebyly jediné, komu se Petr vydal na pomoc. „Týden před touhle událostí, než se tohle stalo, tak byli s manželem na výlovu rybníku. A zůstal tam kamarád v bahně. Začal křičet. On (Petr) neváhal, obul si holiny a okamžitě tam běžel,“ přidala Petrova matka na tn.cz další vzpomínku na syna.

Petrovi rodiče si podpory širokého okolí váží. Stále jim chodí dopisy a kondolence. „Jediný, komu můžeme něco vyčítat, jediný, kdo pochybil, je psychiatrická léčebna, stát, soudy. Tohle se musí změnit,“ upozornil v rozhovoru pro Novu Petrův otec. Schizofrenička Barbora Orlová totiž neútočila poprvé. 

Video Pohřeb ubodaného Petra (†16): Vynášeli zkolabované dívky! - Jan Jedlička, Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Vězení nebo detence dceru zabije, bojí se matka

Orlové hrozí za vraždu až výjimečný trest, na rozhodnutí čeká ve vazební věznici v Brně. Soud se bude hlavně opírat právě o znalecké posudky z oboru psychiatrie a psychologie. Na jeho rozhodnutí chce dohlížet i ministryně spravedlnosti Helena Válková, která silně zkritizovala postup Okresního soudu v Opavě, jenž Orlovou pustil do ambulantního léčení.

Matka útočnice Dagmar Orlová se však obává exemplárního potrestání a hlavně toho, že se případ nebude posuzovat objektivně. Je stále přesvědčena, že nemocná dcera nešla do školy ve Žďáru zabíjet. Stejně jako v předešlém útoku chtěla vzít rukojmí, tentokrát však proto, aby ji policie zastřelila.

Namísto trestu žádá matka důkladnou léčbu. Její dcera se však může dostat do detenčního ústavu, kde jsou například vrazi s psychiatrickými diagnózami. „Detence je jako vězení, moji dceru zabije! Pokud nebude mít adekvátní léčbu v psychiatrickém ústavu, byť v uzavřeném oddělení, tak je to stejné, jako by zemřela,“ řekla Blesku před časem matka Barbory. Podle ní jsou obě na sobě citově velmi závislé. Díky spojení léčby s pravidelnou návštěvou matky v psychiatrickém ústavu se Barbora dle lékařů tak rychle znormalizovala. „Největší trest pro ni už je její svědomí, že zabíjela. Jsem připravena za nemocnou dceru bojovat do posledních chvil,“ dodala matka.

soorry ( 3. prosince 2014 16:54 )

Jestli je dcera nemocná na nervy, měla být zbavena svépravnosti a mít opatrovníka. Ta si ovšem naplánovala, kde půjde zaútočit znovu. Naplánovat, dojet na místo, dost vzdálené, je časové dlouhé a úmysl vraždit ji neopustil, tak je zodpovědná za své činy, zavřít kamkoli.

illis ( 6. listopadu 2014 16:53 )

ollina Její rodina si nezaslouží žádnou pozornost . Když byla podle mámy nemocná, měla být zavřená a ne běhat venku .

illis ( 6. listopadu 2014 16:51 )

listure Co to meleš, jakou asi chtěl v tu chvíli slávu .

illis ( 6. listopadu 2014 16:49 )

dfghjk . Kdyby se to stalo v tvé rodině, tak budeš mluvit jinak.

illis ( 6. listopadu 2014 16:48 )

„Detence je jako vězení, moji dceru zabije! Pokud nebude mít adekvátní léčbu v psychiatrickém ústavu, byť v uzavřeném oddělení, tak je to stejné, jako by zemřela,“ . No myslím si, že pro ni mnoho lidí truchlit nebude. Už potom prvním napadení ji měli zavřít a nepustit . Petr mohl žít, nebýt špatných postupů psychiatrů .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání