Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američané ve strachu z útoku hackerů odpojili počítače Pentagonu

Autor: mb - 
29. července 2015
14:30

Pentagon, sídlo ministerstva obrany USA, nejspíš napadli hackeři. Američané kvůli tomu dokonce vypojili počítače z komunikační sítě. Technici totiž během víkendu zaznamenali na tamních počítačích „podezřelou aktivitu“ a bezpečnostní experti se rozhodli nic neponechat náhodě.

Problém se týkal komunikačního kanálu, který používal generál Martin Dempsey (63) pro emailovou komunikaci. Jenže přístup do stejné sítě měly i stovky vojenských i civilních zaměstnanců. I oni tak byli během chvilky zbaveni možnosti používat doposud bezpečnou síť.

Vyšetřování a náhradní komunikace

Co přesně se stalo a kdo za případným hackerským útokem na Pentagon stojí, se zatím neví. Úřady totiž zarytě mlčí. Mluvčí Pentagonu Valerie Henderson pouze oznámila, že „Pentagon záležitost vyšetřuje“.

Dokud se incident nevyjasní, Pentagon zřídil pro generála Dempseyho a jeho spolupracovníky alternativní komunikační síť, která by měla útokům hackerů odolat.

USA často obviňují zejména ruské a čínské hackery, že se snaží o průnik do počítačů ministerstva obrany s cílem získat utajované informace. Za případným útokem ovšem může stát některá z hackerských skupin typu Anonymous, která již před lety kritizovala zákon, který dle nich potlačuje práva amerických občanů.

 

gabreta ( 29. července 2015 15:17 )

Asi se mají čeho bát, když všude strkají rypáky a rozvrací zaběhlý režimy. Teda ne všude, ale jenom tam, kde z toho kouká zisk. Kde je bída a žádné nerostné bohatství, tomu se vyhnou obloukem a je jim jedno, jak to tam s demokracií vypadá!!

Zobrazit celou diskusi