Vládní personální úřad (OPM), který mimo jiné poskytuje úředníkům bezpečnostní prověrky, podle agentury Reuters uvedl, že se jedná o údaje současných i bývalých zaměstnanců federálních úřadů. Napadeny byly rovněž databáze ministerstva vnitra. Podle nejmenovaných činitelů mohou být krádeží dat dotčeni zaměstnanci jakéhokoli federálního úřadu, tedy například i tajných služeb. 

„FBI provádí vyšetřování s cílem zjistit, jak a proč k tomu došlo,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Republikánská senátorka Susan Collinsová podle AP prohlásila, že úřady podezírají z provedení útoku čínské hackery. Podle členky senátního zpravodajského výboru se „cizí velmoc úspěšně zaměřila na osobní data, která patří lidem s bezpečnostními prověrkami“.

OPM funguje jako personální agentura pro federální úřady a podle informací na svých internetových stránkách má na starosti 90 procent všech prověrek bezúhonnosti. Podle AP se již před rokem úřad stal terčem útoku vedeného z Číny, tehdy však k žádnému úniku dat nedošlo. 

Čínská ambasáda ve Washingtonu zprávy o vině čínských hackerů odmítla a uvedla, že se Peking snaží proti kybernetickým zločincům bojovat. „Snaha o rychlé závěry a hypotetická obvinění není zodpovědná a je kontraproduktivní,“ prohlásil mluvčí velvyslanectví Ču Chaj-čchüan.

Průnik do systému OPM a do databáze ministerstva vnitra prý odhalil detekční systém EINSTEIN používaný ministerstvem vnitřní bezpečnosti. Proč nebyl úřad útoku schopen zabránit, není jasné.