Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nakradl data o 160 milionech kreditek. Rus se přiznal k velké webové loupeži

Autor: mb - 
16. září 2015
14:30

Ruský hacker Vladimir Drinkman (34) se u amerického soudu přiznal ke krádeži dat 160 milionů kreditních a debetních karet. Díky přiznání už mu nehrozí doživotí, ale „pouze“ 35 let vězení.

Vladimir Drinkman si svým přiznáním sice zlepšil vyhlídky na budoucnost, ale i tak bude trest citelný. Kromě 35 let za mřížemi bude též zřejmě muset zaplatit pokutu v řádech milionů dolarů a po ukončení trestu bude z USA deportován.

Státní zástupce Paul Fishman označil kauzu za „největší případ hacknutí dat, který byl kdy vyšetřován“. A není divu, gang hackerů ukradl v letech 2005–2012 až 160 milionů dat kreditních a debetních karet.

Data pak dále přeprodávali padělatelům kreditních karet. Mezi nejvíce postižené společnosti patřila společnost Heartland Payment Systems, na kterou internetoví zločinci zaútočili a ukořistili 130 milionů čísel kreditních karet. Mezi další poškozené firmy patří např. francouzský řetězec Carrefour nebo belgická banka Dexia.

„Lidé jako Vladimir Drinkman, kteří mají schopnosti a znalosti nabourat se do našich počítačových systémů, představují pro naši ekonomiku, soukromí a národní bezpečnost hrozbu,“ prohlásil stání zástupce Fishman u soud v New Jersey. Drinkman svými činy prý způsobil společnostem a jednotlivcům škodu ve výši 300 milionů dolarů (zhruba 7,3 miliardy Kč).

Ruská mafie online

Vladimira Drinkmana se podařilo zadržet v Nizozemí roku 2013, odtud byl vydán do USA. Další podezřelí ovšem zatím unikají, jedná se o Alexandra Kalinina a Romana Kotova z Ruska a Michaila Rytikova z Ukrajiny. Další ruský hacker Dmitrij Smiljaněc čeká také v americkém vězení na soud. Ten se pro změnu naboural do systémů americké burzy Nasdaq. Drinkman má být odsouzen v lednu 2016.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi