Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tunisko obnovilo trest smrti! Po střelbě v Sousse zpřísnilo protiteroristický zákon

(ilustrační foto) V Tunisku přijali nový protiterosristický zákon.
(ilustrační foto) V Tunisku přijali nový protiterosristický zákon.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, bop - 
25. července 2015
10:35

Hned dva teroristické útoky za letošní rok vyděsily nejen obyvatele Tuniska, ale i turisty, ze kterých má země velké zisky. Proto se tamní vláda rozhodla jednat a přijala nový zákon, který mimo jiné obnovuje i trest smrti.

Kromě zpřísnění trestů novela zjednodušuje využívání odposlechů a umožňuje zadržovat podezřelé bez právníka nebo soudu po dobu až 15 dní.

Nový zákon přichází po atentátu, při němž útočník 26. června postřílel na pláži v Sousse 38 lidí, převážně zahraničních turistů. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Podle analytiků byl červnový atentát v Sousse, stejně jako předcházející březnový teroristický útok na muzeum v metropoli Tunisu s 22 oběťmi převážně z řad turistů, pokusem ochromit tuniské hospodářství. Kvůli obavám z dalších útoků navštívilo zemi o více než polovinu turistů méně než loni.

Kritikům se nelíbí, že zákon po čtvrt století obnovuje hrdelní trest a usnadní vyšetřovatelům využívání telefonních odposlechů podezřelých. Nevoli budí i možnost zadržování podezřelých bez přístupu k právníkům nebo předvedení k soudu po dobu 15 dní. Předseda Ústavodárného shromáždění ale označil schválení zákona za "historický okamžik, který uklidní občany země".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi