Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tunisko jen pro odvážné: Ministerstvo varuje české cestovatele, hrozba ISIS trvá

Autor: zst - 
26. listopadu 2015
18:25

Tržiště, bary a restaurace mimo hotel - to jsou místa, kterým by se podle českého ministerstva zahraničí měli Češi v Tunisku vyhýbat. V zemi platí po teroristickém útoku na prezidentskou gardu výjimečný stav a zákaz nočního vycházení. Autobus s 12 lidmi odpálil 26letý Husám Abdallí, pouliční prodavač. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Tuniské úřady identifikovaly atentátníka, který v úterý v Tunisku zabil sebe a 12 členů prezidentské stráže. Tunisko v reakci zavedlo výjimečný stav, zákaz nočního vycházení a na čtrnáct dní uzavřelo hranici s Libyí. České ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Tunisku k maximální obezřetnosti.

Podle tuniského ministerstva vnitra byl útočníkem šestadvacetiletý pouliční prodavač z předměstí Tunisu Husám Abdallí. Jeho tělo se našlo ohořelé v autobusu, na nějž zaútočil. Identifikován byl pomocí DNA. IS muže označil za Abú Abdalláha Tunísího. Zveřejnil jeho fotografii, na níž je muž s pásem výbušnin.

V Tunisku byly letos spáchány tři velké atentáty – kromě úterního útoku na prezidentskou gardu také útoky na turisty v muzeu Bárdá v Tunisu a v letovisku Súsa. Dohromady přišlo o život přes 70 lidí.

Opatrně, nabádá Černínský palác

České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vyzvalo k maximální obezřetnosti Čechy, kteří pobývají v Tunisku nebo tam v nejbližší době hodlají odcestovat. Černínský palác doporučuje, aby se vyhýbali místům s velkou koncentrací osob, včetně tržišť či barů a restaurací mimo hotely, a také cestování v zemi na vlastí pěst.

V Tunisku platí zákaz nočního vycházení od 21:00 do 05:00 hodin. K novým bezpečnostním opatřením patří také zpřísnění kontrol na letištích a v přístavech.

Tamní ministerstvo vnitra má příští rok dostat dalších 6000 lidí a bude moci blokovat internetové stránky využívané teroristy. Někteří tuniští poslanci a analytici to považují za prvoplánová opatření, která byla přijata i v minulosti a žádné zlepšení nepřinesla. Vláda podle nich nemá skutečnou strategii boje proti terorismu.

mamasamsam ( 26. listopadu 2015 22:12 )

Proč nás ministerstvo nevaruje před Francií,Belgií,Norskem,Velkou Británií,Příbramí,Prahou,atd... atd....Tunisko,na rozdíl od ostatních zemí,udělalo,zatím největší, opatření.

Zobrazit celou diskusi