Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi vzkazují: V Tunisku je bezpečno a víc vojáků než dovolenkářů

Tunisko láká turisty zpět na své pláže.
Tunisko láká turisty zpět na své pláže.  (Autor: Reuters a Tunisko - oficiální FB stránky)
Autor: Klára Brunclíková - 
25. července 2015
05:14

Tunisko kvůli teroristickému útoku přichází o turisty. Někteří zájezdy zrušili, jiní je nekupují a raději vybírají destinace, které působí klidněji. Krátce po střelbě na pláži, po které zůstalo 40 mrtvých, Češi zájezdy do Tuniska přestali kupovat úplně. Tunisko teď bojuje o každého turistu a vzkazuje – nebojte se přijet.

Turistický ruch v Tunisku se měsíc po krvavém útoku ještě nevzpamatoval. České cestovní kanceláře stále hlásí nezájem o tamní pláže. „Bezprostředně po útocích se prodej zájezdů do Tuniska zcela zastavil,“ řekla Blesku Kateřina Petříčková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Nyní se situace uklidňuje, zájem o Tunisko však klesl o 30 procent,“ dodala.

Na situaci už zareagovala i samotná země, která Čechům vzkazuje, aby se nebáli přijet. Jak? Na sociální síti vyvěsila video natočené s českými turisty krátce po přistání na pražském letišti.

„Tam bylo víc strážníků než lidí! Úplně prázdné pláže,“ popisuje žena krátce po příletu z Tuniska.

Určitě tam ani po tom atentátu nebyl žádný problém. Ochrana tam byla zvýšená, na každém hotelu tam byli policisté. Cestovali jsme i různě po městech, individuálně a sami a všechno bylo v pořádku, doplňuje ve videu mladý muž.

„My jsme měli šílenej strach, protože jsme odlétali v pátek, potom co se to stalo. A ten strach jsme překonali po deseti minutách tam,“ znějí další slova, která mají uklidnit.

Odlišné země, odlišné bezpečnostní pokyny

České ministerstvo zahraničí nejprve varovalo turisty, aby se v Tunisku raději vyhnuli místům, kde je hodně lidí pohromadě – například tržištím. Později ale prohlásilo, že nemá informace o tom, že by se útok mohl opakovat.

Ve stejnou dobu ale Britové hromadně Tunisko opouštěli. Nařízení ve Spojeném Království totiž znělo naprosto odlišně než české pokyny – do Tuniska nejezděte, další útok je „vysoce pravděpodobný“.

Podívejte se na video, kde čeští turisté mluví o bezpečnosti v Tunisku:
Video  Na oficiálním FB profilu Tuniska se objevilo video, které má Čechům ukázat, že není důvod, aby se báli přijet.  - Tunisko - oficiální FB stránky
Video se připravuje ...

ingmarie ( 25. července 2015 14:04 )

 A to má být jako nádherná dovolená?! Nesmí se na památky,do center, na trhy - všude kolem vojáci se zbraní a každý Arab (včetně žen, dětí i vojáků)může být sebevražedný atentátník nebo jiný terorista.

zigzag ( 25. července 2015 13:45 )

Co muze byt za dovolenou, abych se pri kazdem podezrelem zvuku svalila strachy pod lehatko

cocca ( 25. července 2015 13:40 )

 Kolik dostali zaplaceno za to co tam v tom videu říkají?

nemamradods ( 25. července 2015 10:54 )

Když v Černobylu bouchla jaderná elektrárna,také se tvrdilo,že se nic vážného nestalo.Tohle je to samé,peníze jsou přednější jako lidské životy.A cestovní kanceláře přeci nemohou krachovat,že.

ohrazenice ( 25. července 2015 10:28 )

Já jezdím do Egypta šnorchlovat na korálové útesy. také tam není bezpečno když hotely a letiště hlídají vojáci.

Zobrazit celou diskusi