Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bezpečné Česko? Teroristická hrozba u nás je menší než dřív

Autor: ČTK - 
7. srpna 2015
10:00

Oproti loňskému roku se v Česku snížilo riziko teroristického útoku. Uvedla to ve výroční zprávě belgická společnost, která se specializuje na řízení rizik. Česko tak má být bezpečnější zemí než třeba Německo nebo Norsko, kde naopak riziko teroristického útoku stouplo. Data sbírala společnost celý rok.


Česko patří k 21 zemím světa, ve kterých se v uplynulém roce snížilo riziko teroristického útoku. Naopak se zvýšilo v osmi zemích. Uvedla to dnes belgická agentura Belga s odvoláním na výsledek výročního přehledu terorismu a politického násilí, který vypracovala společnost Aon Belgium.

Vedle Česka se podle zprávy snížila teroristická hrozba také v Chorvatsku, Albánii, Egyptě, Bangladéši, na Barbadosu, Kubě, v Bhútánu, Brazílii, Kostarice, Hondurasu, na Fidži, Guyaně, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Mauritánii, Mongolsku, Maroku, Mozambiku a Panamě.

Je mezi nimi také Tunisko, ale zprávu vypracovali před nedávnými atentáty v této arabské zemi, poznamenala dnes společnost. V Tunisku je podle ní přesto bezpečněji, než bylo po pádu režimu bývalého prezidenta Zína Abdidína bin Alího v roce 2011.


Kde je teroristický útok pravděpodobnější?

Riziko nějakého teroristického útoku se naopak od loňska zvýšilo v devíti západních zemích – Austrálii, Kanadě, Dánsku, Estonsku, Francii, Německu, Irsku, Belgii a Norsku.

Zvýšení tamních hrozeb je podle zprávy Aon Belgium důsledek většího vlivu radikální organizace Islámský stát a přívrženců teroristické sítě al-Káida a návazných islamistických skupin.


Ve světovém měřítku trpí terorismem stále nejvíce muslimský Irák. Země byly terčem 30 procent útoků, které se ve světě uskutečnily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 7. srpna 2015 12:33 )

Tohle smolil asi nějaký debil pomocí podřadného překladače "Česko patří k 21 zemím světa, ve kterých se v uplynulém roce snížilo riziko teroristického útoku." - tak to je v článku to jediné pravdivé - v uplynulém, tedy v minulém, v loňském roce. Zbytek jako :"Oproti loňskému roku se v Česku snížilo riziko teroristického útoku.…" je jenom fantazírování z blbosti pisálka článku

sandokan500 ( 7. srpna 2015 10:53 )

Vy b.l.b.e.c.k.o.v.e jeste tu o smolickovi.

Zobrazit celou diskusi