Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech utekl na pláži vrahovi v Tunisku. Byl od něj 100 metrů, když začal střílet

Čech Drahomír natočil z hotelu teroristu na tuniské pláži.
Čech Drahomír natočil z hotelu teroristu na tuniské pláži.  (Autor: Facebook)
Autor: lm, INT, ČTK - 
9. července 2015
21:15

Nechybělo mnoho a masakr v tuniském letovisku Sousse mohl mít i oběť z Česka. Drahomír z jihomoravských Rakvic totiž byl na pláži jen sto metrů od teroristy, který znenadání začal pálit do lidí.

Když atentátník začal pálit do turistů, byl na pláži i Čech. „Zhruba deset vteřin před střelbou jsem toto místo fotil. Ani v duchu jsem si nepředstavoval, že za malou chvilku uvidím padat na zem postřílené lidi. Když mi začaly létat kulky nad hlavou, v tu chvíli jsem si jenom přál rychle utéct. Nikdo, kdo to nezažije, neuvěří, jak je to strašné. Jenom se modlíte, ať vás nezasáhne,“ píše Drahomír u videa na sociální síti.

Ve zpovědi, kterou poskytl redakci MF DNES, pak uvedl, že když z pláže utíkal, kulky ho jen těsně míjely. Cestu prý lemovali zranění lidé, kteří se snažili šílenci dostat z dosahu. „Viděl jsem paní, jak se chtěla zvednout,“ popisuje Drahomír hrůzné okamžiky, které ho doteď straší v noci. Když turista doběhl do hotelu, kde byl ubytován, začal střelce na pláži natáčet.

Video Čech Drahomír natočil z hotelu teroristu na tuniské pláži. - Facebook
Video se připravuje ...

Na jeho videu je vidět, jak Sajfaddín Rizkí chodí klidně s kalašnikovem po pláži a nejspíš hledá další oběti. Denně se mně v noci vybavuje, jak blízko může být člověk ke smrti,“ říká Drahomír a doufá, že už se takový masakr nebude nikdy opakovat.

Útok v Sousse se odehrál 26. června. Spáchal jej třiadvacetiletý Sajfaddín Rizkí, který podle vyšetřovatelů prošel výcvikovým táborem radikálů v Libyi. Jeho oběťmi se stali výhradně zahraniční turisté: kromě 30 Britů přišli o život i tři Irové, dva Němci a po jednom občané Belgie, Portugalska a Ruska.

Atentátník zranil také čtyři desítky dalších lidí, pak jej zastřelila policie. Tuniská vláda po atentátu oznámila, že posílí ochranu hotelů a dalších objektů tisícem ozbrojených policistů. Tunisko je oblíbenou destinací i českých turistů.

vrahrychtar ( 10. července 2015 11:04 )

vrah se skryva v pisku ...30 pripadu majora Milose...

jesenka ( 10. července 2015 10:56 )

těžko něco mohl prodávat, když video se svým komentářem vyvěsil 7.7. na facebook!

vrahrychtar ( 10. července 2015 10:55 )

...a ted ho v krcme ubodaji cikani...

jesenka ( 10. července 2015 10:02 )

Článek vyšel dřív na idnes.cz. Hlavně, že jste všichni teď chytří, kdybyste tam byli, chtěla bych vás vidět, vy hrdinové!

Zobrazit celou diskusi