Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista z tuniského masakru nevraždil sám: Britský turista popsal dalšího útočníka

Autor: rc - 
6. července 2015
06:59

Terorista, jenž má na svědomí 38 životů, možná nevraždil sám. Stoupenec Islámského státu Seffedine Rezgui, který minulý týden v pátek útočil v Tunisku na pláži v Souse, měl podle přeživších turistů až tři komplice. Brit Jim Stevenson dal protiteroristické policii v Anglii detailní popis druhého útočníka z masakru.

Krvavý pátek v Sousse. Den, kdy se stoupenec Islámského státu Seffedine Rezgui vmísil na pláž plnou turistů s kalašnikovem ukrytým pod slunečníkem. Působil jako obyčejný turista. Na všechny se usmíval. Povídal si s nimi. Pak z ničeho nic vytáhl kalašnikov a lehátko po lehátku začal všechny vraždit.  

Jeden ze svědků krvavého masakru Jim Stevenson protiteroristické policii ve Velké Británii vypověděl, že Rezgui nebyl sám. Rodák z Glasgow viděl muže, který na schodech hotelu Imperial Marhaba zastřelil ženu. „Byl tam chlap, viděl jsem ho, měl na sobě tmavé oblečení a střílel v okolí bazénu,“ vypověděl Jim. Dokonce soudnímu umělci poskytl detailní popis onoho spolupachatele. 

Dál vypověděl, že i ostatní turisté viděli muže, který házel granáty. Na sobě měl mít červené šortky. Také jsem mluvil s lidmi, kteří viděli muže hodit granát a mluvili o někom, co měl na sobě červené šortky. Z toho se zdá, že byli do útoku zapojeni tři,“ říká Stevenson.

O otázce, zda měl terorista z Sousse spojence, se spekuluje už ode dne útoku.

„První byla ta bomba, pak minutku nic, pak několik výstřelů, zase chviličku klid a nato hned ten samopal a pak už se střílelo hodně. To by stoprocentně jeden člověk nezvládl,“ řekla Češka Pavlína Kořanová TN.cz.

Britská turistka Kristy Muray byla v hotelu se svým manželem Radleym Ruszkiewiczem, když se tam objevil muž s pistolí. Kristy postřelil do nohou. Podle ní to rozhodně nebyl Rezgui.

Její otec Neil vypověděl, že se Kristy domnívá, že útočníci byli dva, protože byla postřelena zblízka.

Policisté v důchodu Steve Johnson a Michael Perrysi si také užívali dny volna v slunečné Sousse. Když začala střelba, schovali se do třetího patra hotelu. Z okna viděli muže s nahou hrudí, v červených šortkách a držícího v ruce zbraň. Muž šel od hotelu k pláži. 

Podívali jsme se ven a pod námi u bazénu jsme viděli tři mrtvá těla,“ popisoval hrůznou situaci DailyMailu Perry. Pak jsem viděl mladého muže, který měl nahou hruď a na sobě jasně červené šortky, nesl velkou útočnou pušku, vycházel z budovy směrem k pláži,“ pokračuje ve vypravování.

Byl shrbený, rozhlížel se a namířil pistoli, kamkoliv šel,“ řekl jeden z policistů. Ani jeden ze svědků neviděl, že by někoho údajný terorista zastřelil. Teoreticky by podle nich mohl být muž turista nebo zaměstnanec hotelu. 

Zobrazit celou diskusi