Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čech o masakru v Tunisku: Stál jsem 20 metrů od teroristy, střelba odmršťovala těla z lehátek

Autor: rc - 
4. července 2015
13:54

Bílý písek, průzračné moře a nekonečné pláže. Takové je Tunisko. Cíl tisíců turistů z celého světa. Na první dovolenou u moře si ho vybral i Čech Robert Chvátal z Mostu. Do překrásného Tuniska, destinace Sousse, se vypravil se svou kamarádkou, jejím dítětem a babičkou. Pro svou první dovolenou u moře si však vybral to nejhorší místo a tu nejhorší dobu. V okamžik, kdy se Robert koupal v moři, na pobřeží Sajfaddín Rizkí zabil 38 turistů.

Slunce svítilo v nadhlavníku. Děti skotačily ve vodě a stovky turistů se opalovaly na lehátkách. Mezi nimi byl i Čech Robert Chvátal z Mostu se svou kamarádkou, jejím dítětem a babičkou. Pro Roberta to byla první dovolená u moře a vše šlo tak, jak si to vysnil. Moře krásně čisté, nebe bez mráčků a nekonečné pláže bílého písku. Jenže dovolenková idylka se během okamžiku proměnila v noční můru.

„Byl jsem s kamarádkou po pás v moři, přímo u pláže, kde se to stalo. Ve vodě jsme sbírali mušle. A pak zazněla série ohlušujících výstřelů. To vraždění jsem viděl,“ řekl deníku.cz Robert.

Nejdříve si mysleli, že to je jen nějaká klukovina. Otočil se směrem k pláži. „Viděl jsem tmavého muže se samopalem v ruce. Stál na pláži, asi dvacet metrů ode mě. Před očima se mi odehrával skutečný masakr,“ vzpomíná rodák z Mostu.

Kamarádi stáli po pás ve vodě a neschopni se hnout pozorovali, jak na pobřeží lehátko po lehátku terorista zabíjí lidi. Pak Robertova kamarádka zpanikařila. „Mám tam dítě!" křičela a chtěla vyběhnout z vody na pláž.

Robert ji rychle popadl a zastavil. „Měli jsme deky na sousední pláži asi sto metrů daleko. Tam bylo její dítě s babičkou,“ řekl deníku.cz Robert.

Přiškrceným hlasem ji řekl, že musí dál do vody, že musí od pobřeží pryč. Po chvíli na něj dala, ale nemohla v psychické křeči plavat. „Byl jsem přesvědčen, že ten šílenec začne střílet i do vody. Pak mě objala a plaváním jsme se pomalu vzdalovali. Slyšel jsem, že střelba pokračuje, ale z větší dálky, a uslyšel jsem i tlumený výbuch. V hlavě se mi začaly honit takové myšlenky, že i člun, který se k nám začal přibližovat, jsem sledoval s obavami,“ vypráví.

Tunisan sedící v člunu jim ale pomohl. Nejprve do bezpečí vytáhl Robertovu kamarádku a následně jeho. Jakmile zachránce pomohl jim dvěma, zachránil dalších šest lidí.

Člunem popojeli zhruba kilometr a šestice přeživších se ocitla opět na pláži. „V cizím hotelu, kam jsme přišli ze člunu bosí a v mokrých plavkách, vládla pohoda. Právě byla doba oběda. Hosté ještě o ničem nevěděli. Po chvíli nás ale barmani začali uklidňovat. Tunisan z člunu asi už místním řekl, že se střílelo,“ vypráví o masakru deníku.cz Robert.

Robertova kamarádka okamžitě začala na místní personál gestikulovat, že na pláži smrti nechala své dítě a chce se k němu okamžitě dostat. Obsluha naznačovala, že terorista byl jen jeden, a když spatřila jejich náramek, ubezpečovala je, že jejich hotel je v pořádku.

„Nechtěli, abychom odešli. Nabídli nám nápoje i jídlo. Čekali jsme tam asi hodinu a půl. Naznačovali nám, že máme být v klidu. Já stále čekal na nějakou úřední osobu, ale nic se nedělo. Tak jsem se gesty za branou hotelu dohodl s jedním taxikářem,“ pokračuje ve vyprávění Robert.

Taxikář je odvezl do jejich hotelu, kde už byla policie. Lidé o všem věděli a vládl tam neklid. „Myslím si, že totálně selhala bezpečnost hotelu, u kterého se střílelo. Až po třiceti minutách byl povolán státní aparát, policie a armáda, což jsme se dozvěděli ze zpráv. Podle mého názoru nebyli na takovou situaci vůbec připraveni,“ říká Mostečan.

Robert na pláž  vrátil v pátek večer. Prostor útoku byl obehnán černožlutou páskou. Lehátka, jindy srovnaná do řady očekávajíc turisty, byla rozházená. Na pozůstatky útoku koukaly hloučky lidí.

Nejdůležitější se ale stalo v sobotu. Na ten den byla sjednána schůzka s delegáty a dorazil i český atašé. Jednání však nešlo podle očekávání turistů. „Cestovka neměla žádný plán, jak nás odvézt do Čech, a to nás znepokojilo. Přitlačili jsme na ně a svolala se další schůzka. Pak jsme se dozvěděli, že pro nás nepošlou letecký speciál. Doteď to nechápu. Prý by to byl problém. Je to zvláštní. Když je někde zemětřesení, tak se tam letí hned. U nás ale vyhodnotili, že už nejsme v přímém ohrožení,“ vypráví Robert deníku.cz.

Domů se ale nakonec dostali. Někteří turisté odletěli už v sobotu večer. Robert s kamarádkou, jejím dítětem a babičkou se nechali převézt do jiného hotelu a zpátky do České republiky přicestovali v úterý, kdy jim skončil pobyt. „V sobotu jsme ještě zažili velkou noční demonstraci Tunisanů. V ulicích protestovali proti terorismu a proti tomu, co se stalo. Dali tím najevo, že jim na turistech záleží a že chtějí, aby se u nich cítili v bezpečí. Osobně jsem nezažil negativní reakci směrem k nám, k turistům. Místní se k nám chovali velmi dobře,“ vzpomíná na události v Tunisku.

Robert zažil krvavý pátek v Sousse a přežil. A i když by mohl po takové hrůzné události zanevřít na arabské státy, neudělal to.

„Je snad jih Francie bezpečnější? Nebojím se do podobných destinací odjet znovu, protože vím, že to, co se stalo v Tunisu, se dnes může stát kdekoliv. Kdykoliv můžete být ve špatný čas na špatném místě. Mluvím ale pouze za svou osobu. Kdybych byl otcem od rodiny, situaci bych hodnotil jinak,“ říká Čech, jehož první radovánky u moře se proměnily v boj o život.


Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/mostecan-prezil-masakr-v-tunisu-byl-dvacet-metru-od-strilejiciho-teroristy-20150704-rlr8.htm,"

bestteckaie ( 4. července 2015 23:39 )

Omlouvám se všem pozůstalým, ale tohle je článek, jak noha.

bestteckaie ( 4. července 2015 23:35 )

Vylezl jsem z vody a došel ke střelci. Gesty jsem mu pokynul,ať nestřílí směrem k moři, že tam je má přítelkyně. Poslechl, ale než jsem se utřel, postřílel všechny, co leželi na lehátku. To mě vyvedlo z míry a tak jsem šel na vedlejší pláž, do hotelu na párek. Cestou jsem hvízdl na muže ve člunu, ať mi nalodí starou a připluje s ní hele tamhle k hotelu. Asi po hodině a půl přijely tanky a střílejícího muže obklíčily. Nasadil jsem mu pouta a jelo se na stanici.

naidka ( 4. července 2015 20:53 )

To je zajímavé, co se po takové událostí vyrojí dodatečných svědků a hrdinů, kterým zřejmě až za týden došlo, jaké jim hrozilo óbrovské nebezpečí.

kerloss ( 4. července 2015 20:00 )

Cestovky rikali ze tam nikdo neni a porad ctu clanky jak rodinka nebo ted kamaradi a ditetem a babickou byly jen 20m od strelce kdyz to vemu tak podle clanku u strelce stalo kolem 50 cechu a zadny nebyl zasazen, meli neviditelne vesty? nebo jen zviditelneni sama sebe? spis to druhe.

jonas2006 ( 4. července 2015 18:26 )

pán je tak trochu důležitý, v Souse není bílý písek a ani mušle ..Bělejší písek je na Mahdii , zrovna jsem tam stál ve vodě a sbíral mušle kterých je tam mraky , je to taky na stejný pláži ale stál jsem od útočníka tak sto km..

Zobrazit celou diskusi