Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Masakr v Tunisku: Selhali policisté? Útok prý viděli a nezasáhli

Autor: lm, ČTK - 
2. července 2015
18:59

38 mrtvých a 39 zraněných. To je děsivá bilance masakru, který se odehrál u hotelu Imperial Marhaba v tuniské oblasti Súse. Podle svědků ale policisté selhali a obětí mohlo být mnohem méně.

Útočník Sajfaddín Rizkí dorazil na pláž plnou turistů okolo poledne. Nejdříve dvakrát vystřelil do písku, aby se přesvědčil, že zbraň funguje a poté ji namířil na vyděšené turisty. Během jen několika málo vteřin jich povraždil osm. Podle svědků se ale v tu chvíli u pobřeží pohybovala loď Národní gardy a policisté na ní celý útok viděli.

Sajfaddín Rizkí poté zamířil do hotelového komplexu, kde povraždil přes deset lidí. Poté se opět vrátil na pláž a podle svědků zbývajícími náboji postřílel všechny přeživší na pláži, které uviděl. Podle informací deníku DailyMail mělo těchto sedmnáct lidí šanci na záchranu, kdyby policie zasáhla dříve. Celý masakr prý trval skoro hodinu!

Mezi obětmi bylo 30 Britů, tři Irové, dva Němci a po jednom občané Belgie, Portugalska a Ruska. Podle tuniského ministerstva zdravotnictví jde o konečnou bilanci. Tuniská vláda po atentátu oznámila, že posílí ochranu hotelů a dalších objektů tisícem ozbrojených policistů.

O třiadvacetiletém atentátníkovi Sajfaddínovi Rizkím se postupně zveřejňují další informace. Televize Sky News získala výpověď muže, který ho znal ze studií na technice v Kajruvánu. Řekl, že Rizkí patřil k pětičlenné spící buňce IS a že se s radikály stýkal nejméně čtyři roky. Právě tato skupina prý páteční útok připravila. "Znám tu skupinu, s níž spolupracoval, jsou to teroristé. Jsou v ní lidé, kteří jezdí do Sýrie, vracejí se a znovu se zapojují do studia na stejné univerzitě. Někteří do Sýrie odjedou a zahynou tam," řekl Vasím Biládil.

Rizkí se podle něj nejprve hlásil k frontě An-Nusra, která bojuje v Sýrii a sdílí ideologii al-Káidy, ale později přešel k IS. "Líbilo se mu vše, co IS hájí," řekl. Rizkí se prý naučil zacházet se zbraní v táboře skupiny Ansar aš-Šaría, která působí v Libyi a hlásí se k IS. Kromě jiného se tam prý naučil, jak skrývat své radikální názory.

ingmarie ( 2. července 2015 22:41 )

Policisti nezasáhli , protože jsou muslimové, mají vymytou palici a podle jejich víry, cokoliv se děje , tak jenom proto že to tak Alláh chce! Takže se bojí do toho zasahovat , navíc mnozí s islamisty tajně sympatizují! Tam vám nikdo nepomůže , budou jen čumět a čekat jak to dopadne.

jpavlik ( 2. července 2015 19:40 )

Policiste selhávají ve všech zemích, kde jsou prostředkem politiky. V Česku se navíc zcela určitě zjistí, že nebyl porušen zákon a padnou i povýšení.

Zobrazit celou diskusi