Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Krize v Tunisku i Řecku: Co můžete chtít od cestovky a kolik vás to bude stát?

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová, Adam Jaroš - 
30. června 2015
06:29

České cestovky musely od pátečních útoků v Tunisku přistoupit na řadu mimořádných opatření, aby zvládaly vyhovět požadavkům klientů. Některé posílily call centra nebo vrací peníze za předčasné návraty. Starosti jim přidělávají i zavřené banky v Řecku.

Zájem o Tunisko v souvislosti s útoky mezi Čechy klesá, přesto se najdou i tací, kteří zájezdy i nadále objednávají. Další klienti mění Tunisko za jiné destinace a cestovky se shodují, že od pátku jim nepřetržitě zvoní telefony.

„Od pátku požádalo o zrušení zájezdu do Tuniska téměř 400 klientů. Devadesát procent z nich si vybralo nový zájezd. Nejčastěji poletí do Bulharska, Turecka nebo Řecka. Týká se to především klientů s odlety v nejbližších týdnech,“ uvedl Jan Osúch, mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

„My zaznamenáváme určitý pokles poptávek na zájezdy do Tuniska, nicméně na druhou stranu jsou klienti, kteří si zájezdy rezervují i po pátečním útoku, řekla Blesku Lenka Berberi z Blue Style. „Bezplatnou možnost výměny destinace využilo 9 % klientů,“ dodala.

Asi 40 klientů projevilo zájem si dovolenou zkrátit,“ řekl Stanislav Zíma z Exim Tours.

Jaká řešení navrhují cestovní kanceláře klientům? To zjistíte ve videu:

Video  Cestovky k turistům a zájezdům do Tuniska  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Češi mohou být v Řecku v klidu, peníze budou

Na ekonomickou krizi v Řecku je dle vyjádření cestovek většina klientů připravena a nebojí se do země vycestovat.

„Je ale pravda, že nám stále více klientů volá a chodí na pobočky s dotazy na situaci, jak se o Řecku mluví v médiích a v politických kruzích,“ přiznal Osúch.

V současné chvíli mají místní omezený výběr z bankomatů na 60 EUR. Zahraničních turistů by se situace týkat neměla a mají možnost vybírat neomezeně. Je ovšem dobré s tímto rizikem počítat a vědět, co dělat, pokud by bankomaty v Řecku zcela vyschly.

„Našim klientům doporučujeme, a to nejenom do Řecka, aby si s sebou brali hotovost, protože se může stát, že někteří hoteliéři nebo obchodníci vůbec neakceptují platební karty,“ radí Berberi. Pokud by vám ovšem hotovost došla, je možné kontaktovat přes delegáta příbuzné, aby složili hotovost na pobočce cestovky v České republice a ta ji doručí.

Většina cestovek spoléhá na to, že klienti mají zaplacené zájezdy s all inclusive servisem a budou hotovost potřebovat minimálně. Nicméně i tak se shodují, že je dobré si do Řecka hotovost vzít, protože i ve směnárnách můžou nastat problémy.

I kdyby se ale turisté ocitli na dovolené bez hotovosti a pouze s kartou, nemusí se ničeho obávat. Peníze jde totiž získat i jinak než z bankomatů.

„Spolupracujeme s bankami a úřady na tom, aby dopad na zákazníky byl co nejmenší. Pokud se někdo potká s problémy, doporučujeme mu se obrátit na jeho banku, jež by měla zajistit elektronický přesun financí do směnárny, hotelů nebo převodní služby, byť zde je možné, že bude účtován poplatek. V nouzi může spotřebitelům pomoci – za souhlasu vydavatele karty – naše služba Visa Global Card Assistance Service, která jim poskytne hotovost,“ ujišťuje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Poplatky za změny zájezdů

Jak české cestovky reagují na atentát v Sousse a co nabízejí klientům, kteří mají v nejbližší době letět do Tuniska?

Název CK

storno

změna destinace

Exim Tours

poplatek*

zdarma do 10.7.

CK Fischer

zdarma

zdarma

Azur Reisen

poplatek

zdarma do 10. 7.

Firo Tour

poplatek

zdarma

Maxi Reisen

poplatek

zdarma

TIP travel

poplatek

zdarma

Billa travel

poplatek

zdarma do 10.7.

Best Reisen

poplatek

jen po Tunisku

Ulysses

poplatek

jen po Tunisku

* dle všeobecných obchodních podmínek dané kanceláře


ovoce111 ( 30. června 2015 09:35 )

All inclusive je v Řecku silně předražený a ani v 5* hotelu nebývá často na patřičné úrovni, máme s ním bohaté zkušenosti. Po letech se letos vracíme k vlastnímu stravování, nejsme ti, kterým přetékají talíře a tráví čas jen mezi stoly a na baru, ani nevezeme kufr paštik . Místní taverny a markety poskytují bohatý výběr, cenově to vyjde ve finále lépe než all inklusive, hlavně nejsme vázáni v hotelu jen kvůli jídlu. Nemyslím si, že všichni jedou se zajištěným stravováním, proto bych uvítala víc informací o situaci v restauracích v letoviscích na ostrovech. A pokud jim dochází benzín, asi bude letos i problém s půjčeným autem. To je to co mě zajímá, ne bankomat, s těmi byly problémy vždy.

Zobrazit celou diskusi