Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecko před krachem. Banky zavřely, bankomaty dají minimum peněz

Řekové čekají, až jim otevře jejich banka. Zřejmě si počkají až do pondělí 6. července
Řekové čekají, až jim otevře jejich banka. Zřejmě si počkají až do pondělí 6. července  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, kal - 
29. června 2015
08:30

Řecká dluhová krize se v pondělí citelněji zdramatizuje. Po nedělním rozhodnutí vlády premiéra Alexise Tsiprase zůstanou v zemi zavřené všechny banky a fungovat nebude ani aténská akciová burza.

Řecký kabinet v dekretu z pondělí upřesnil, že banky zůstanou uzavřené až do 6. července. Tedy do příštího pondělí. Během pondělka zřejmě nebudou v provozu ani bankomaty, které mají začít fungovat až večer.

Každý Řek však bude mít možnost vybrat si v hotovosti pouze 60 eur (zhruba 1600 korun) denně. Omezení na výběr hotovosti se podle řeckých médií nebude vztahovat na držitele zahraničních platebních karet, výjimka ohledně limitu bude platit i pro důchodce.

Řecko se po uzavření bank ocitne na pokraji finančního kolapsu. Vláda se k tomuto kroku odhodlala poté, co skončilo neúspěchem klíčové sobotní jednání mezi věřiteli a Aténami. Strany se nedohodly na podobě reforem, které eurozóna, Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka žádaly výměnou za poskytnutí poslední části finanční pomoci ve výši 7,2 miliardy eur.

Evropská komise dala Řecku oficiální souhlas k omezení pohybu kapitálu a výběru vkladů z bank. Podle Bruselu je to v zájmu ochrany bank oprávněné.

Na Řeky čeká v neděli mimořádné referendum

Ministři financí eurozóny v reakci na to odmítli prodloužení záchranného programu, který má skončit 30. června. Bez peněz z programu nebudou moci Řekové splácet své dluhy, včetně bezprostřední splátky 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu, jejíž termín vyprší koncem června.

Premiér Tsipras se o víkendu nečekaně rozhodl uspořádat 5. července referendum, v němž mají občané hlasovat o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů. Je však otázkou, o čem budou voliči rozhodovat, když v době hlasování už bude záchranný program podle všeho ukončen. Řecká opozice žádá, aby bylo referendum zrušeno a aby se Tsipras pokusil vytvořit vládu národní jednoty.

datelobecny ( 29. června 2015 13:44 )

A toto je jen začátek, a to pro celou Evropu. Kdo má na účtech hotovost pro případ nouze, by měl zvážit, jestli si to raději neměl strčit pod matraci. EU prý nechala podepsat členské země, aby občané mohli lehčeji přijít o své vklady v rámci spoluúčasti na dluzích. Vytírat si prde.l s námi a ještě se nám smát do ksichtu, tak to si přece nenecháme líbit! Až budu v ČR, tak si řeším účet u České Spořitelny, a raději si dám prachy do banky, kde vlastníci nejsou ze zemí EU.

petrusaa ( 29. června 2015 12:08 )

No už cca půl roku jsou na nás přesměrovány čtyři balistické rakety TOPOL II.Každá s možností nést deset jaderných hlavic,navíc mají tyto hlavice možnost měnit sestupovou trajektorii k znesnadnění likvidace,stejně antirakety Patriot mají jen 40% úspěšnost sestřelu.Navíc pár výbuchů v uzavřené České kotlině znamená náš definitivní konec.

checkin ( 29. června 2015 12:02 )

Ano, tento článek skutečně vyšel 1.4. v časopisu Týden. Na konci je Apríl - co to asi znamená?

petrusaa ( 29. června 2015 12:01 )

Dnes ráno spolu mluvili Hussein Obama s Angelou Merklovou o nutnosti udržet Řecko,myslíte že jim jde o lidi,omyl.Řecko z lásky k Turecku dávalo na zbrojení 6% rozpočtu místo doporučovaných EU 2%,takže má k dispozici cca 1 000 kusů tanků,Německo vyškrabává ze skladů rezervy a má cca 250 kusů,Francie také nic moc.Rusové nabízejí pomoc a tak by USA ubylo v případné válce 1000 tanků

tgbb. ( 29. června 2015 11:48 )

Sobotkova vláda je nejhorší vláda od r.1918. Rusofil soudruh Zeman to bude svému nadřízenému kágébákovi Putinovi těžko vysvětlovat.

Zobrazit celou diskusi