Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko zachvátila panika: V pondělí neotevřou banky ani burza

Autor: ČTK - 
28. června 2015
21:40

Řekové ve strachu o budoucnost začali hromadně vybírat peníze z bankomatů. Vláda proto rozhodla, že v pondělí banky neotevřou. Podle hlavního opozičního vůdce Antonise Samarase by měl řecký premiér Alexis Tsipras zrušit plány na referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize a měl by se pokusit vytvořit vládu národní jednoty.

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli byla přerušena poté, co Tsipras nečekaně oznámil uspořádání referenda 5. července. Věřitelé odmítli Řecku prodloužit záchranný program, aby se mohlo referendum uskutečnit, a Řekové v obavách o budoucnost země začali masivně vybírat peníze z bankomatů. Vláda proto rozhodla, že v pondělí zůstanou banky zavřené a že omezí pohyb kapitálu.

"Naše země potřebuje zůstat v srdci Evropy a v eurozóně. Tsipras musí pokračovat v jednáních," uvedl Samaras. "Pokud to nedokáže udělat sám, měl by se pokusit o velký národní konsensus," dodal s odvoláním na vládu národní jednoty.

Blízko budovy parlamentu v Aténách se mezitím sešlo několik stovek demonstrantů proti úsporným opatřením a skandovali hesla proti EU a MMF. Protesty začaly demonstrací před aténským úřadem Evropské komise, na zemi ležely letáky s nápisy jako "drachma je lepší než podrobení" a "nedlužíme, nebudeme prodávat, nebudeme platit".

Dnešní demonstrace však byla co do počtu účastníků menší, než předchozí protesty na podporu úspor i proti nim, kterých se zúčastnily tisíce lidí.

jerry39 ( 29. června 2015 09:25 )

Řekove pochopili že EU je na nic,proto jim fandím.

noza ( 29. června 2015 08:14 )

stejně nikdy dluhy nesplatí, tak proč je nadále dotovat

oltec ( 29. června 2015 05:51 )

stejně jim zase pujčí peníze tak o nic nejde

santikxauz ( 29. června 2015 05:43 )

Fašistickou Ukrajinu to taky čeká.

Zobrazit celou diskusi