Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Řecko ztrácí naději: Další šéf finančního sektoru rezignoval

Autor: ČTK - 
24. března 2015
05:02

Šéf řeckého fondu pro záchranu bank HFSF Christos Sklavunis rezignoval. Je to již třetí změna ve vysokém managementu finančního sektoru země od ledna, kdy se dostala k moci levicová strana Syriza, odpůrce záchranných opatření. Rezignace přišla v době, kdy řecký premiér vyjednává v Německu o další finanční injekci pro zemi.

Řecké banky se kvůli krizi dostaly do vážných finančních problémů. Rostoucí politické napětí a obavy z odchodu Řecka z eurozóny přiměly mnoho střadatelů vybrat své vklady u bank, což zhoršilo jejich likviditu. HFSF je financován ze záchranného fondu a jeho úkolem je rekapitalizace bankovního sektoru.

„Christos Sklavunis podal rezignaci ministru financí, který ji přijal,“ uvedl HFSF v prohlášení. Fond neřekl, proč Sklavunis odstoupil ani kdo ho nahradí.

Sklavunis byl předsedou devítičlenné rady fondu. Tu vybírá výbor, jehož členy jsou zástupci řeckého ministerstva financí a řecké centrální banky. Sklavunis se stal členem HFSF v roce 2013, napsala agentura Reuters.

Tsipras navíc v pondělí vyjednával v Německu o další finanční pomoci pro Řecko. Uznal, že záchranný program nebyl úspěšný. „Tento program měl děsivé dopady na naši ekonomiku, hrubý domácí produkt se snížil asi o 25 procent,“ uvedl Tsipras. „Přibylo nezaměstnaných, zejména mezi mladými, veřejné zadlužení se zvýšilo a konkurenceschopnost snížila, čísla mluví sama za sebe. Navíc se prohloubily rozdíly mezi chudými a bohatými,“ dodal.

„Přese všechno, co se za posledních pět let stalo, by bylo zjednodušení říct, že všechny problémy v Řecku způsobili cizinci. Že jsou tím vinni ostatní, a ne my Řekové. Samozřejmě jsou i nějaké problémy v základech evropské architektury, ale enormní krize v Řecku měla i interní příčiny,“ řekl rovněž Tsipras. Podle něj se musí Německo zbavit stereotypu o líných Řecích, ale Řecko zároveň musí přestat tvrdit, že jeho problémy způsobili Němci.

Podle řeckého premiéra současná vláda sice nesouhlasí se smlouvami, které s mezinárodními věřiteli podepsaly minulé kabinety, respektuje však závazky, které z těchto smluv vycházejí. „Máme však jisté priority, které souvisí se sociální soudržností a s úsilím dostat se z krize,“ uvedl Tsipras.

tgbb. ( 24. března 2015 10:08 )

Že by Paroubkova základní poučka "Dluhy se neplatí" někde nefungovala?

tgbb. ( 24. března 2015 10:05 )

Což nic nemění na tom, že do dluhové pasti se dostali leváckými švindy, rudá špíno.

tgbb. ( 24. března 2015 10:03 )

Protože je svrhli mnohem větší grázlové a zloději prahnoucí po korytech, moci a majetku, debile! Jednu vládu svrhnou pro premiérovu milenku, předchozí proto, že JEJICH zloděj z ČSSD byl usvědčen z krádeží. Protože usvědčili leváckého zloděje, svrhli pravicovou vládu.

dr.x.crement ( 24. března 2015 09:57 )

Nechápu ironii, Klaus už dávno prohlásil,že Řecko má opustit € a vrátit se k drachmě a hlavně žádné dluhy. Obvykle vidí za roh.

dr.x.crement ( 24. března 2015 09:55 )

Řecku by pomohl Babiš, a jeho elektronická evidence tržeb. Vždyť musí mít obrovské příjmy z turistiky tj. ubytování,restaurace....... Nechápu,proč jim ekonomika nefunguje při rozumné spotřebě. ************************************************************** Hlavně si pamatuju, co mi říkal děda : jenom žádné dluhy , to je cesta do pekel, dluhy tě zničí!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa