Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakr v Tunisku: Terorista miloval fotbal, hip hop a tanec! Proč postřílel skoro čtyři desítky turistů?

Autor: lm, ČTK - 
29. června 2015
05:31

Na první pohled byl život Sajfaddína Rizkího stejný jako život většiny mladých Tunisanů. Student strojírenství se dokonce velmi zajímal o západní kulturu, zejména pak o hudbu, tanec i fotbal. Celý svět se proto ptá, co se stalo, že se z něj stal radikál, který postřílel skoro čtyři desítky turistů?

Třiadvacetiletý student Sajfaddín Rizkí (podle některých zdrojů Sajfaddín Jakúbí) pocházel podle dosavadních informací úřadů z chudé provincie Siljána, která leží na západ od metropole Tripolisu. Narodil se v roce 1992 a studoval ve městě Kajruván. Město Súsa podle místního tisku znal, protože tu jednou pracoval. Policie o něm až do atentátu neměla žádné záznamy, pouze jednou byl kontrolován kvůli kouření marihuany. Nikdy prý ani nevycestoval z Tuniska do zahraničí. Podle jedné z informací byl útočník údajně traumatizovaný smrtí bratra, který zemřel v roce 2010 po zásahu bleskem.

Rodina je z jeho činu v šoku. Podle nich v minulosti nebyl radikální, měl prý zájem o rapovou hudbu a breakdance (viz video studenta níže), nenosil vousy. Navíc byl vášnivým fanouškem fotbalu, zejména týmu Real Madrid. Volný čas trávil v kavárnách s přáteli. Podle strýce den před masakrem nic nenasvědčovalo tomu, co Sajfaddín plánoval. „Byl se mnou ve čtvrtek. Seděli jsme spolu na zahradě a všechno bylo naprosto v pořádku. Odešel v poledne, vůbec jsme netušili, co plánuje. Mluvili jsme spolu o studiích. To bylo naposledy, co jsme ho viděl,“ přiznal šokovaný a zdrcený strýc, který nechápe, proč Sajfaddín zahodil „dlouhý a šťastný život“, který mohl mít. Server televizní stanice Sky News uvedl, že ani podle útočníkových přátel ještě dva dny před útokem nejevil žádné známky radikalismu.

O něčem jiném ale vypovídá Sajfaddínův profil na sociální síti Facebook. I když do minulého roku většina jeho příspěvků byla o hip hopu a Realu Madrid, po Novém roce mladík začal zveřejňovat čím dál více své radikální náboženské názory a příspěvky podporující Islámský stát. V tu dobu prý také začal chodit do jedné z nyní zavřených mešit, která hlásala radikální islám. „Jestli je džihád zločin, pak se přiznávám, že jsem zločinec,“ hlásá podle deníku The Mirror jeden z příspěvků mladého studenta. „Hrdinové leží v hrobech, skuteční muži jsou ve vězení a zrádcové si žijí v palácích,“ psal Sajfaddín na Facebooku. „Ať mě Bůh vysvobodí z tohoto nespravedlivého světa a nechá všechny trpět a zahynout,“ píše ve svém posledním příspěvku mladý Tunisan.

milan1959 ( 29. června 2015 17:24 )

Richard Dawkins, ale toho ty určitě neznáš

honza54.. ( 29. června 2015 12:29 )

fendrych policajtem nikdy nebyl, debile

malymysak ( 29. června 2015 12:02 )

co bys chtěl od policajtskýho zm.rda

suov ( 29. června 2015 10:53 )

Na -aktuálně.cz zase ten ma gor Fendrych pomlouvá Zemana, Fendrychu starej se o jiné věci, a Zemana nechej na pokoji ty tupá hlavo,,,

jana999 ( 29. června 2015 10:53 )

islám a závist

Zobrazit celou diskusi