Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinka proti teroristům na pražském letišti: 30 detektorů odhalí výbušniny

Autor: ČTK, kle - 
15. září 2015
19:53

Třicet nových detektorů slouží od začátku září na pražském Letišti Václava Havla. Během několika vteřin jsou schopny odhalit z oblečení nebo z těla pasažérů stopy po výbušninách. Cestující se s nimi mohou setkat u odletové kontroly.

Detektory umí kromě zkrácení času do značné míry nahradit i nepříjemné osobní prohlídky. Na setkání s novináři to řekl ředitel letištní bezpečnostní kontroly Zdeněk Truhlář.

Nákup detektorů, které po letišti kvůli zvýšení efektivity bezpečnostních kontrol požadovala EU, vyšel na zhruba 30 milionů korun. Do budoucna by se podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře měl jejich počet zvýšit na 39.

U namátkou vybraných cestujících vezme kontrola vzorky pomocí malého papírku, kterým se otře oděv, zavazadla nebo například kůže na rukou. Tyto vzorky pak stačí jen vložit do přístroje, který vyhodnotí, zdali kontrolovaná osoba manipulovala s výbušninami,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Za 14 dní několik falešných poplachů

Během dvou týdnů provozu se podle mluvčí několikrát stalo, že přístroj vyhodnotil cestujícího jako potenciálně nebezpečnou osobu, která do styku s výbušninami přišla. Ve všech případech ale nakonec šlo o planý poplach.

„To se může stát například při kontrole osob, které vykonávají povolání, při kterých do styku s výbušninami běžně přichází,“ doplnila Janoušková. V takovýchto případech ale podle ní není složité prokázat, že podezřelý cestující s výbušnými materiály manipuloval oprávněně. Tito lidé zpravidla už dopředu pracovníky ostrahy informují.

„Podobné to může být například i s lékárníky, na které mohou reagovat psi cvičení na drogy,“ dodala mluvčí.

fotrpjotr ( 16. září 2015 01:01 )

Prý to ale má jeden háček,ty výbušniny objeví to až po výbuchu.

egyptanka ( 15. září 2015 20:56 )

Lepší falešný poplach než opravdový.

Zobrazit celou diskusi