Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střelec z USA před masakrem napsal: Život je krátký, podrobme se Alláhovi!

Autor: ČTK - 
17. července 2015
07:01

„Život je krátký a hořký“ a muslimové by neměli zmeškat příležitost, aby se „podrobili Alláhovi“, napsal podle monitorovacího střediska SITE před několika dny na internetu čtyřiadvacetiletý muž viněný ze čtvrteční střelby ve městě Chattanooga v americkém státu Tennessee. Zahynuli při ní čtyři členové americké námořní pěchoty i podezřelý útočník. Další tři lidé utrpěli zranění.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) identifikoval podezřelého střelce jako Muhammada Youssefa Abdulazeeze. Podle televizní stanice CNN byl naturalizovaným Američanem narozeným v Kuvajtu. V žádné z amerických databází osob podezřelých z terorismu ale podle amerických činitelů nefiguroval. Úřady nyní zkoumají, zda se dotyčný neinspiroval radikálním hnutím Islámský stát nebo nějakou jinou podobnou skupinou.

Podle střediska SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů, podezřelý střelec v pondělním zápisku na internetovém blogu poukázal na oběť společníků muslimského proroka, kteří „bojovali džihád ve jménu Alláha“. Jako džihád se mnohdy označuje svatá válka vedená k šíření nebo obraně islámu. Reuters nebyl s to pravost zápisku nezávisle ověřit.

Středisko SITE také uvedlo, že Abdulazeezova matka pocházela z Jordánska a otec z Palestiny.

List The New York Times s odvoláním na nejmenované činitele uvedl, že otec byl několik let vyšetřován kvůli možným vazbám na zahraniční teroristickou organizaci a byl na sledovací listině osob podezřelých ze zapojení do teroristické činnosti. Z tohoto seznamu byl později vyřazen.

O jeho synovi vyšetřování žádné informace údajně nepřineslo. FBI později uvedla, že neví o žádných vazbách podezřelého na jakoukoli teroristickou organizaci.

Přátelé a sousedé podle agentury Reuters vzpomínají na Abdulazeeze jako na vášnivého fotbalového fanouška, který prý nikdy nedělal problémy. Zpravodajská stanice CNN napsala, že Abdulazeez byl v dubnu zadržen za to, že údajně řídil pod vlivem. Tento měsíc měl stanout před soudem.

Prokuratura už ve čtvrtek oznámila, že čtvrteční střelbu vyšetřuje jako „akt domácího terorismu“. Podle představitele FBI Eda Reinholda ale zatím nelze vyloučit žádnou možnost.

Reinhold později během dne podrobněji popsal průběh událostí v Chattanooze. Střelec během jízdy podél armádního náborového střediska nejdříve střílel z kabiny svého vozu. Poté odjel k jinému vojenskému zařízení, vzdálenému asi 24 kilometrů. Tady prý vystoupil z vozu a pak údajně příslušníky námořnictva zastřelil, citovala Reinholda agentura AP.

ruudazvostravy ( 17. července 2015 12:57 )

 No kchůrva,jesy to pude takle dál,tak ty ÚSÁči vimřou po přeslycy a nedožyjou se ani momentu,dyš tady přystane ňáká vzácná delegace z vesmýru.

majojo ( 17. července 2015 09:15 )

Ano, čeká nás peklo. Jsme přešlechtěná degenerovaná civilizace. Buď se neumíme bránit vůbec (ani proti rozhodnutím křiváků, ne-li kolaborantů z EU) nebo to řešíme nekoordinovaným násilím. Když už jsme si ty své zastupitele zvolili, co takhle je donutit, aby používali mozek a ne tu kasičku, co mají místo něj? Oni si snad myslí, že se jim tahle záplava vyhne? No to si jenom myslí, akorát přijdou na řadu později.

majojo ( 17. července 2015 09:11 )

 Ten cvok snad ustrnul v čase. Život byl krátký v 7. století, kdy Mohamed psal tu svoji vykradenou diplomku zvanou Korán. Bohužel, těm šílencům to asi nedocvakne. A proto jsou tak nebezpeční. Myslí si, že když dosáhli třicítky, jsou už za zenitem a můžou se obětovat. Jen tak mimochodem, ten jejich duchovní vůdce se na rozdíl od většiny svého národa dožil dost slušného věku - inu, mohl si to zaplatit. Z čích daní asi?

abvydavatelstvi ( 17. července 2015 08:48 )

Podívejte se co za peklo nás čeká... Utajované videa na you tube..... imigranti v Evropě.....!!! Ničí Paříž.. Itálii.. Německo.... v Německu se začali bránit tak... že podpaluji ubytovny pro migranty.... Politici si z migrace chtějí udělat byznys... za měsíc je na migranta 6 000 Kč na den 38 eur... Jedno video tam ukazuje že už se to zastavit nedá.. do půl roku bude v Evropě peklo.... dostávají se sem chlapi v plne síle bez věcí... bez rodin...

Zobrazit celou diskusi