Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nepokoje v Egyptu a Tunisku: Zakročí Evropská unie

Egyptu a Tunisku chce pomoct Evropská unie
Egyptu a Tunisku chce pomoct Evropská unie  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
8. února 2011
20:14

Evropská unie připravuje plán na podporu transformačního procesu v Tunisku, kde v lednu po týdnech nepokojů s 234 mrtvými padla vláda, a o podobném plánu uvažuje i pro Egypt. Oznámil to eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Brusel chce podle něj odpovědět na potřeby obou zemí a podpořit proces politických změn.

"Na žádost tuniských úřadů připravujeme transformační balík a chceme stanovit priority pro Tunisko v rámci národního indikativního programu, který mu umožní čelit novým potřebám," řekl Füle novinářům při návštěvě Maroka. Evropská unie je největší obchodní partner Tuniska a jeho hlavní dárce rozvojové pomoci.

Cílem plánu je prý odpovědět nejdříve na krátkodobé potřeby transformačního procesu v Tunisku. EU přitom požádala o přichystání balíku pomoci také pro Egypt a další státy regionu, kde je vyhrocená situace. Podle Füleho si předseda Evropské komise José Manuel Barroso přeje těmto zemím v procesu politického přerodu poskytnout velkou podporu.

Ve středu se v Tunisku střílelo

Politické reformy v Tunisku zahájil pád autoritativního režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího, který 14. ledna uprostřed sílících protestů odcestoval do Saúdské Arábie. Poté byla sestavena prozatímní vláda, která by zemi měla dovést k demokratickým volbám.

Pouliční nepokoje se pak přenesly do Egypta, sporadické případy násilí se v Tunisku však nadále objevují. V centru hlavního města Tunisu byla ve středu podle svědků poprvé po dvou týdnech znovu slyšet střelba, její původci však nejsou známi.

Od počátku nepokojů, které vyústily ve svržení prezidenta bin Alího, bylo v Tunisku zabito 234 lidí a 510 zraněno. V Egyptě, kde se stále demonstruje, si nepokoje vyžádaly už několik tisíc mrtvých a zraněných.

golf33 ( 9. února 2011 00:11 )

No jistě, všichni jim budeme pomáhat. Když se neumí normálně domluvit, ať se vystřílejí. Alespoň jich bude méně. V životě nic nedělali, jen natahovali ruce na bakšiš. Uzavřít hranice a dodávat pouze zbraně a náboje, problém se vyřeší sám a bude klid.

zirafa ( 8. února 2011 21:38 )

.... samozřejmě "nebylY"....

zirafa ( 8. února 2011 21:37 )

Podle Füleho si předseda Evropské komise José Manuel Barroso přeje těmto zemím v procesu politického přerodu poskytnout velkou podporu.... tak jestli to chápu dobře, v případě Egypta chce poskytnout velkou podporu musulmanům, kteří se derou k moci..... hmmm, jako by už i v Evropě s nimi nebyli problémy...... a budou ještě větší.....

zirafa ( 8. února 2011 21:30 )

taky nechápu, proč se do toho se*rou.....

smrk ( 8. února 2011 20:26 )

kristova noho, tak oni jim budou připravovat program jóó, on jim nestačí ekonomický bordel v Evropě, ještě to budou rozšiřovat v Africe - no potěš koště.

Zobrazit celou diskusi