Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nepokoje v Egyptě děsí svět: Ropa zdražila, burza se zavírá

Autor: ČTK, mivr, hof - 
29. ledna 2011
19:40

V Egyptě již pět dní řádí nepokoje, které cloumají celou zemí. Demonstrace si vyžádaly kolem sto mrtvých a tisíce zraněných. Demonstranti si přejí, aby odstoupil prezident Murabak. Ten ale zatím demisi nepodal. Z nepokojů v Egyptě je zneklidněn celý svět, zejména USA. Egypt totiž se Spojenými státy dlouhodobě drží strategické partnerství. Mezi hlavní produkty egyptského vývozu totiž patří ropa.

Ropa se z Egypta vyváží přes Suezský průplav, který je také ohniskem nepokojů. Cena ropy v sobotu kvůli nepokojům vzrostla o 2,9 procenta, nejrychleji od roku 2005. A nepokoje se šíří i do sousedních států. Je to, jako když postavíte kameny hry domina za sebe a strčíte do jednoho z nich. Všechny ostatní se postupně zhroutí.

V Tunisku se lidé vzbouřili a jiskra přeskočila i na sousední Egypt. Lidé se bouří i v Libanonu, Jemenu nebo Jordánsku. V Egyptě panují dlouhodobé problémy a nespokojenost s vládou. K demonstracím se lidé svolávali prostřednictvím sociálních sítí. Vláda proto pro jistotu vypnula v celé zemi internet.

Obama promlouval Mubarakovi do duše

Proč jsou protesty v Egyptě, kde už zahynulo okolo sto lidí a bylo zraněno asi tisíc osob, tak krvavé? Autoritářský prezident Husní Mubarak vládne zemi pevnou rukou již třicet let. Jeho portrét visí na každém rohu a symbolizuje úspěchy jeho vládnutí, realita je ale jiná. V zemi je katastrofální nezaměstnanost, korupce jen kvete a ceny potravin neúměrně stoupají. A Egypťanům už došla trpělivost.

Prezident USA Barack Obama už vyzval Mubaraka, aby podnikl konkrétní opatření ve prospěch politických reforem, splnil své sliby a neuchyloval se k násilí vůči demonstrantům nepřátelským vůči jeho režimu.

Krach burzy snad nehrozí

Cena ropy není jediná věc, která trápí svět. Nepokoje Egyptu budou mít dopad i na burzu cenných papírů. Ta v Káhiře totiž bude v neděli uzavřena a v provozu nebudou ani banky. Oznámil to v sobotu egyptský regulátor finančního trhu.

Od úterý, kdy protesty vypukly, burza oslabila o více než 17 procent. "Všechny účty jsou v bezpečí, je zde i likvidita," řekl viceguvernér místní centrální banky Híšám Ramez. "Likvidní jsou i banky a v bezpečí jsou rovněž klientské účty. Všechno je v pořádku, nemáme žádný problém," ujišťoval činitel. Banky budou prý uzavřené zatím z preventivních důvodů.

Centrální banka ale připustila, že kvůli nepokojům by z Egypta mohl začít odtékat zahraniční kapitál. Pokud se tak ale stane, bude to podle ní pouze přechodná záležitost a bude se to týkat převážně takzvaných horkých peněz, tedy spekulativního kapitálu. Centrální banka má ale prý dostatečně vysoké rezervy. Centrální banka podle Rameze od začátku nepokojů nebyla nucena k žádným intervencím na měnovém trhu.

bobou ( 31. ledna 2011 07:46 )

řekl, že to takhle dopadne i u nás. Vždyť je to tu úplně stejné, nezaměstnanost roste, ceny za všechno stoupají, mzdy zůstávají pořád stejné a lidé se už také začínají bouřit. Takže by se naši páni z vlády měli konečně vzpamatovat a začít zase něco dělat pro "obyčejné" lidi!

arukuta ( 30. ledna 2011 07:37 )

Vždy to začne "někde" takže už aby to bylo tady taky potřebujeme urgentně vyhnat ten hnůj ze Strakovky a začít žít líp a normálně a ne že se ten sajrajt "samet" znamenal jen to že se pár bývalých komunistických prasat nažralo a národ chcípá - DÍKY EGYPTE ...

delavar ( 29. ledna 2011 21:38 )

A co na to Kleopatra? U nás se říká: Když je oslovi dobře jde na led tancovat!!!

Zobrazit celou diskusi