Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přestavěli byt a teď o něj přijdou?

Autor: Slávka Černá - 
5. prosince 2008
05:00

Invalidní důchodce Janu (57) a Antonína (59) Horešovské z Rožnova pod Radhoštěm čekají krušné Vánoce. S dalšími dvěma tisíci obyvateli žijí ve strachu.

Není vyloučeno, že přijdou kvůli zpackané privatizaci o byt. Horešovští si koupili byt od města. To získalo 11 bytových domů při privatizaci Tesly Rožnov. Firma SVAS založená státem začala po osmi letech na byty uplatňovat nárok. Ze soudních sporů vycházelo léta vítězně město. Nejvyšší soud ale kauzu vrátil zpět okresnímu. Stejná soudkyně nyní změnila názor.

"Pro nás je to hrozná situace. Před deseti lety měl syn (38) úraz mozku. Je zcela bezmocný. V roce 2000 jsme proto koupili od města vybydlený byt v přízemí paneláku za 250 tisíc korun. Přestavba na bezbariérový stála půl milionu," konstatovala Jana Horešovská. Rodina bude ještě tři roky splácet úvěr a půjčku.

Většina lidí zatím mlčí a čeká, co bude. "Ale až město prohraje a firma začne rozesílat žaloby na jednotlivé vlastníky, nenaděláme už nic. Musíme se sdružit," míní Horešovští. "Rozhodnutí soudu nás překvapilo. Chceme vědět, co soudkyni vedlo k tomu obratu. Odvoláme se," prohlásil Tomáš Gross (33) z městského úřadu.